Home / Gemeente Arnhem / Proef met gratis grofvuil ophalen in Malburgen

Proef met gratis grofvuil ophalen in Malburgen

In drie wijken van de gemeente Arnhem waaronder ook Malburgen wordt de komende periode een proef gehouden met het gratis laten ophalen van grofvuil. Doel van deze proef is om te onderzoeken in hoeverre een service als dit bijdraagt aan een schonere openbare ruimte. Na de proefperiode wordt bepaald of er voor de hele gemeente een vervolg komt. Inwoners uit de deelnemende wijken worden persoonlijk geïnformeerd over de proef.

Omgekeerd inzamelen

Nu in Arnhem het omgekeerd inzamelen is ingevoerd kunnen huishoudens gebruik maken van ondergrondse containers voor hun restafval. Het voordeel van deze ondergrondse containers is dat inwoners op elk gewenst moment van hun restafval af kunnen. De containers zijn immers 24 uur per dag, 7 dagen in de week beschikbaar.

Zwerfaval

In de praktijk blijkt de omgeving van de ondergrondse container in sommige gevallen een broedplaats van (zwerf)afval. Het opruimen van dit gedumpte afval kost de gemeente, en daarmee indirect de inwoners, veel geld. Afgelopen maanden is bij alle ondergrondse containers in Arnhem in kaart gebracht hoe schoon of vuil de omgeving was. In de geslecteerde wijken Geitenkamp, Arnhemse Allee en Malburgen werd helaas regelmatig grofvuil aangetroffen bij ondergrondse containers. Dat is de reden om juist in deze wijken met de proef te starten.

banner afval

Een regelmatig gezien ‘stilleven’ in Malburgen, veel groot grofvuil rondom afvalcontainers. De proef in drie Arnhemse wijken wordt ingezet om dit te verminderen.

Twee soorten proeven

Er worden twee soorten proeven uitgevoerd met het gratis ophalen van grofvuil. In de wijken Geitenkamp en Arnhemse Allee kunnen inwoners op drie vaste dagen, 6 juni, 27 juni en 18 juli, gratis hun afgedankte spullen aanbieden. Na telefonisch melden, neemt de kraakperswagen van SUEZ de spullen mee. In de wijk Malburgen kunnen bewoners in de periode van 17 juni tot 18 oktober maximaal drie keer telefonisch een afspraak maken om grofvuil gratis op te laten halen. Zij spreken zelf een ophaaldag af.

Buiten de drie proefwijken

Voor alle huishoudens die niet in de drie proefwijken wonen geldt dat zij grofvuil, zoals een versleten bank, oude vloerbedekking of een kapotte fiets zes keer per jaar kosteloos naar het afvalbrengstation kunnen brengen. Voor het laten ophalen van grofvuil geldt een tarief van € 36,50 per m3. Inwoners in het bezit van een GelrePas kunnen altijd twee keer per jaar gratis hun grofvuil laten ophalen door SUEZ. Elektrische apparaten, zoals een wasmachine of televisie, horen niet bij grofvuil en kunnen gratis naar 2Switch worden gebracht.

6 reacties

  1. Heel goed!!! Dit moet ook wel als de containers allemaal dichtgaan anders zal het helemaal een zootje worden rondom containers.

  2. Ook in t Duifje?

    • Beste Monique. Neem aan van wel, Het Duifje is onderdeel van de wijk Malburgen. In de wijken waar de proef plaatsvindt worden bewoners ook nog persoonlijk geïnformeerd. -redactie-

  3. Dus alleen als je een pas hebt

  4. Eindelijk breekt het licht door bij de ambtenarij.

  5. Er staat op de site dat je alleen een afspraak kunt maken voor afhalen via de site. In jullie artikel staat dat je kunt bellen. Weten jullie naar welk nummer? Ik ben woonachtig in Malburgen maar ik heb geen brief met informatie gehad.

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*