Home / Drieslag / Ruim 35 zakken met vuurwerkafval

Ruim 35 zakken met vuurwerkafval

Ondanks de wat lage opkomst bij de grootste vuurwerk opruimactie van Arnhem werden er door vrijwilligers van de stichting Heel Arnhem Schoon zaterdagmiddag 4 januari ruim 35 zakken met vuurwerkafval bij elkaar geruimd. Niet alleen de bewoners-vrijwilligers vanuit Heel Arnhem Schoon namen deel, ook vanuit McDonald’s was een ploeg met vrijwilligers aanwezig. Dolmans Landscaping zorgde voor de afvoer van al het afval en een partytent bij de startlocatie. Albert Heijn zorgde voor iets warms te drinken.

Toen de vrijwilligers in kleine groepjes vanaf winkelcentrum Drieslag op pad gingen om vuurwerkafval op te ruimen in de verschillende delen van de wijk Malburgen, liep de wijkmedia een stukje mee. Wat gelijk opviel was dat er op het eerste gezicht helemaal niet zoveel vuurwerkafval meer ligt. Maar al snel blijkt dat de schijn bedriegt.

vuurwerk opruimen

Twee vrijwilligers vanuit Stichting Heel Arnhem Schoon die deelnamen aan de vuurwerkopruimactie op zaterdag 4 januari.

“Vooral nog heel veel klein vuurwerkafval”

Vrijwilliger Gerda laat al snel zien dat er eigenlijk nog heel veel afval ligt. Zo liggen er in de Pinksterbloemstraat overal talloze kleine plastic hoedjes en afgeschoten kartonnen pijpjes in de struiken en goot, op sommige plekken is door de regen de straat ook helemaal lichtbruin gekleurd.
Gerda geeft aan: “kleine stukjes plastic waaronder dopjes en pijpjes en kartonnen staafjes is vooral van het goedkope vuurwerk dat je bij de Lidl of Aldi kan kopen. Dat plastic is met name heel vervelend omdat het snel in kleinere stukjes breekt en dus niet meer valt op te ruimen en dus makkelijk in het milieu komt.
Die verkleuring van de straat wordt veroorzaakt door de chemicaliën die in het grote vuurwerk zat, en dus vrijkomt als het nat is. Je kan dan de rotzooi wel opruimen maar de chemicaliën zoals koperoxide en strontium lopen zo het riool in, allemaal heel slecht voor het milieu.”

In ruim een uur twee volle zakken

In ruim een uur hebben Gerda en haar buurvrouw al twee volle zakken met vuurwerkafval verzameld, dan vooral vele honderden stukjes klein afgeschoten vuurwerk.
Op de weg terug naar de Drieslag wordt op het bruggetje aan de Veldbloemenlaan nog netjes een man en vrouw aangesproken die meeuwen aan het voeren zijn. Gerda legt ze uit dat watervogels voeren niet mag vanwege rattenoverlast en wijst ze op een bord wat in de watergang staat. De voerders dumpen netjes het overgebleven brood in de afvalzak van Gerda.

vuurwerkafval foto 2

Ruim 35 zakken met vuurwerk afval met daarnaast nog veel ander afval zoals blikjes werd in een kleine twee uur door de vrijwilligers opgeruimd.

Resultaat: ruim 35 vuilniszakken met vuurwerkafval

Er werden ruim 35 zakken met vuurwerkafval bij elkaar geraapt, een prima resultaat gezien het aantal deelnemers. Dolmans Landscaping voerde al het afval af. Als dank kregen alle deelnemers nog een presentje en was er afsluitend koffie en gebak in MFC de Spil.

Vuurwerk opruimactie foto 3

Vrijwilligers vanuit Heel Arnhem Schoon en McDonald’s die deelnamen aan de vuurwerkopruimactie

Stichting Heel Arnhem Schoon

Stichting heel Arnhem Schoon is een jonge stichting met al vele tientallen deelnemers in zowel Oost als West…samen de strijd aangaan tegen zwerfafval, met als doel, heel Arnhem schoon! Groepjes bewoners ruimen samen een of meerdere keren per week zwerfvuil op. Wie het leuk vindt sluit aan wanneer hij/zij kan. Plezier en een schoon Arnhem staat hierbij voorop. Voor opruimmateriaal wordt gezorgd en na afloop is er altijd gezamenlijk koffie met iets erbij.

Jan Linders, gemeente Arnhem en Dolmans Landscaping

Stichting Heel Arnhem Schoon wordt sinds november 2019 ondersteunt vanuit het Jan Linders Fonds, de gemeente Arnhem en Dolmans Landscaping.

Meer informatie

https://www.facebook.com/pages/category/Society—Culture-Website/Heel-Arnhem-Schoon-455923141906810/

5 reacties

 1. Respect aan de ene kant maar o zo jammer dat er een groep is die er blijft intrappen en zich verantwoordelijk voelt om de rotzooi van een ander op te ruimen. De gemeente die staat deze vervuilende overlastgevende vuurwerk ellende toe? Laat de gemeente de troep dan ook maar opruimen!

 2. Ik ben blij dat er bewoners zijn die de rotzooi van een ander opruimen. Dat heeft niets met intrappen te maken meer met sociaal gevoel en dat je niet wil dat je omgeving in een gore bende veranderd! Dus ik wil deze vrijwilligers bedanken! Zelf ruim ik ook op met een paar mensen uit de wijk en ook in de uiterwaarden als we met de hond lopen.

 3. Op de website van de gelderlander stond een stelling. Het is merkwaardig dat Marcouch zich niet uitspreekt voor een vuurwerkverbod na die brand in de flat. Je blijft altijd idioten houden, verbied dan ook maar gelijk alcohol want het ligt niet aan vuurwerk of alcohol dat ligt aan gedrag waar keihard op moet handhaven en straffen. En zo is het ook met vuurwerk rotzooi mensen moeten weer respect krijgen voor hun omgeving en daar kan de gemeente best wel bij helpen door keihard te handhaven. Blikje op straat gooien 200 euro boete moet je kijken hoe snel dat helpt maar ja dan durft de gemeente ambtenaar die moet handhaven niet. En als je vuurwerk afsteekt ruim de troep op en anders gewoon een grote boete

 4. Is het echt belangrijk wat Marcouch vindt?
  Als een groot deel van de Arnhemmers er wel klaar mee is, dan kan de gemeente niet anders dan volgen.
  Bovendien zijn de burgemeesters van de grote steden al om.

  Teken daarom deze online petitie tegen consumentenvuurwerk:

  https://petities.nl/petitions/vuurwerkverbod

  Al meer dan 500.000 reacties!
  (webmaster waarom kan ik geen link aangeven?)

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*