Goed nieuws voor de talrijke Arnhemmers die de weg hebben gevonden naar de Stadsblokkenwerf. Ook in 2018 zal de Stadsblokkenwerf er zijn met de historische scheepswerf in ontwikkeling, het pontje de ASM1 en het Werfpaviljoen en Theetuin. Dat is wat Kondor Wessels Projecten (KWP) en de Stichting Stadsblokkenwerf hebben afgesproken.
Na het faillissement van Phanos kreeg de Stichting Stadsblokkenwerf drie jaar, tot en met 2017, de tijd om een begin te maken. Er ging een pontje varen, er werd een seizoensgebonden horecavoorziening gerealiseerd en de historische scheepswerf ging van start. Het was een schot in de roos, want Arnhem sloot de Stadsblokkenwerf in haar armen.
Meer dan zestig vrijwilligers en 25 sponsoren, voornamelijk Arnhemse bedrijven, dragen het project. Leerlingen en stagiairs kregen de kans een concreet ambacht te leren. Duizenden mensen kwamen er op af. In 2016 werden 15.000 mensen overgezet met het pontje. En de gemeente was ook blij want er gebeurde iets aan de
“overkant”. De relatie tussen de rivier en de stad kon niet beter gediend en gevoeld worden. Bewoners van beide stadsdelen ontmoetten elkaar op de Stadsblokkenwerf.
Maken van een toekomstplan
De drie jaren van de gebruiksovereenkomst zijn bijna voorbij en de nieuwe eigenaar KWP is bezig met het maken van een toekomstplan voor het gebied Stadsblokken Meinerswijk. Er zijn constructieve gesprekken op gang gekomen tussen KWP, de gemeente en de Stadsblokkenwerf. Afgesproken is dat Stadsblokkenwerf aan tafel zal zitten bij het ontwikkelen van het stedenbouwkundig plan en een levensvatbare inpassing van de Stadsblokkenwerf daarin, want alom is de bereidheid een definitieve plek in te ruimen voor de Stadsblokkenwerf.
Tegen die achtergrond maakt Stadsblokken graag gebruik van het aanbod van KWP om ook in 2018 door te gaan. Wat dat betreft kunnen we de ongerustheid van onze vrijwilligers en bezoekers voorlopig wegnemen. Natuurlijk in de hoop dat er snel zekerheid zal komen, want dat is nodig voor de verdere ontwikkeling van de Stadsblokkenwerf.