Op donderdagavond 4 maart 2021 gaf stedenbouwkundig ontwerpbureau OD205 de eindpresentatie van het stedenbouwkundig schetsontwerp Nijmeegseweg en omgeving aan leden van de Klankbordgroep Nijmeegseweg. Helaas niet nabij de Nijmeegseweg in Malburgen maar vanwege de coronamaatregelen vanuit een studiolocatie van de gemeente Arnhem in het stadscentrum. In de ruim uur durende presentatie kregen de rond 30 digitaal aanwezige wijkbewoners die deelnemen in de Klankbordgroep Nijmeegseweg een ontwerp te zien waar ze zelf een bijdrage aan hebben geleverd. Daarnaast kregen ze alle gelegenheid om via een chat vragen te stellen.
Een terugblik maar vooral ook een blik op de komende 20 jaar ontwikkeling in het meest enerverende stuk van Malburgen
De studiopresentatie van het ontwerp gegeven door Ralf Hottenträger en Marjan Ketner vanuit OD205 onder leiding van gespreksleider Iris van Dongen (Lichtblauw Communicatie) begon met een visuele terugblik op het hele proces. Van de eerste verkennende bijeenkomst afgelopen jaar in de zomer, toen de klankbordgroepleden samen met OD205 de wijk introkken om toekomstige ontwikkellocaties te bespreken en te fotograferen tot aan de bijeenkomst in MFC Malburcht waar ze met behulp van voorbeelden hun dromen konden visualiseren op moodboards, tot aan het in groepjes maken van de maquettes in het Olympuscollege waar in november ook het uiteindelijke concept ontwerp aan de klankbordgroep werd getoond. Een participatieproces dat ondanks corona in 2020 toch nog grotendeels kon worden afgerond met afgelopen donderdag de afsluitende presentatie van het finale schetsontwerp, mede op basis van de laatste input van de klankbordgroepleden.
Een plan voor de komende 20 jaar – van drukke weg naar tuinstadallee
Wat donderdagavond door Ralf en Mirjam vanuit OD205 gepresenteerd werd is een plan Nijmeegseweg voor de komende 20 jaar met een aantal kernwaarden & ambities. Behoud en aanvulling van groen hiervan is de meest primaire. Door (meer) vergroening aan beide zijden van de weg wordt Oost en West meer naar elkaar toe getrokken en wordt de weg meer een allee. Doortrek van enkele watergangen, de uitbreiding en verbetering hiervan moeten er ook bijdragen dat Oost en West beter aansluiten. Meer groen maar niet ten koste van het waardevolle groen dat er nu al is waaronder een groot aantal markante bomen. Deze kunnen allemaal in het plan behouden blijven.
De Monchypark
De vergroening blijft niet alleen bij meer bomen. Er wordt in het plan een park gerealiseerd tegen over het vroegere Hotel Zuid. Dit de Monchypark sluit aan tot de Dotterlaan. Hiermee komt de Akeleistraat te vervallen. In deze aangesloten groene en heuvelachtige zone is er ruimte voor spelen, leisure en mogelijk ook kleinschalige horeca onder een nog te realiseren lage woontoren aan de rand in het zuid-oosten van dit nieuwe park. Het meest in het oog springende ontwerp hierin is de realisatie van een veilige brugverbinding via het park naar West voor voetgangers en fietsers. Een betere en vooral veiligere voetgangers- en fietsverbinding tussen Oost en West is een lang gekoesterde wens van heel veel wijkbewoners.
Pocket parks & collectief groen
Een voorbeeld van die sociale betrokkenheid is door specifieke bebouwing en het behoud van het tuinstadidee zoals Malburgen oorspronkelijk ontworpen was. Met in West vooral veel lage bebouwing, met gezamenlijke binnentuinen en zogenaamde pocketparks, waarbij ook goed rekening wordt gehouden met de al bestaande bebouwing er omheen. Geen lange aaneengesloten muur van steen, maar veel openbare ruimtes tussen de woonblokken.
Een bijzonder (hoog) gebouw als eyecatcher kan in het plan gerealiseerd worden aan het begin van de Nijmeegseweg, in de westelijke hoek met de Pleijweg.
Een weg naar de toekomst
De Nijmeegse weg is een van de drukste wegen van Arnhem – als ‘poort naar Noord’ moet het met de uitvoering van dit plan in de toekomst een vergelijkbare kwalitatieve uitstraling gaan krijgen als bijvoorbeeld de Amsterdamse weg. Maar ook als binnenkomer voor de vele bezoekers aan Arnhem om te kunnen laten zien waar Arnhem voor staat. Dat is een stad met veel groen en ruimte voor toekomstgerichte verantwoorde bebouwing. Geen standaard hoge betonnen blokkendozen maar bebouwing waar je als stad mee kan profileren zowel qua bouwstijl, materiaalgebruik, toepassing van veel groen en sociale betrokkenheid van de bewoners met hun omgeving.
Drie fasen
Met Fase 1 wordt de ontwikkeling van de toekomst voor de Nijmeegseweg in gang gezet. Hiermee zou op zijn vroegst in 2023 kunnen worden begonnen. De aanleg van het park, de nieuwe woningbouw, de aanleg van het de Monchypark vallen allemaal binnen deze eerste fase. De tweede en derde fase heeft vooral betrekking de doorontwikkeling van de openbare ruimte, het groen (bomen) watergangen, weginrichting met de herinrichting kruispunt Nijmeegseweg-Gelderserooslaan-Huissensestraat, de verlegging van rijbanen naar een kant, om zo een compactere weg te krijgen. Al met al een ontwikkelproces wat zo’n 20 jaar zal innemen.
Enthousiaste reacties
Vanuit de Klankbordgroep Nijmeegseweg zijn de bewonersreacties op het plan zover de wijkmedia tot nu toe heeft gehoord enthousiast. Vooral het te realiseren de Monchypark, de brugverbinding tussen oost en west, zoveel mogelijk het behoud van bestaand groen en aanplanting van nieuw groen en de voorgestelde bouwvormen spreekt veel bewoners aan.
Hoe nu verder – van plan naar realiteit
Het plan van OD205 is nog niet openbaar, en zal samen met een advies van de Klankbordgroep eerst aan het college en raad moeten worden voorgelegd, dan zal het college een besluit erover gaan nemen. Daarna zal het plan moeten gaan worden ingevuld en uitgewerkt met ontwikkelaars en tal van gemeentelijke organisaties. Dit is pas de eerste stap, en er volgt dus nog een heel proces waar ook bewoners & omwonenden uitgebreid bij betrokken blijven.
Kerngroep & Klankbordgroep
De betrokkenheid van bewoners bij dit participatieproces en uiteindelijke ontwerp was niet mogelijk geweest zonder de Kerngroep Malburgen. Deze Kerngroep is een kleine groep van bewoners die namens Wijkplatform Oost en Wijkplatform West zorg draagt dat er op de ‘Malburgse Manier’ bewonersbetrokkenheid is bij wijkontwikkeling in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje. De Malburgse Manier is een sinds 2000 landelijk bekende methode waarbij gemeente, bewoners en ontwikkelaars een gelijkwaardige positie hebben in overleggroepen zoals een klankbordgroep en dat bewoners inspraak hebben vanaf het begin van de planvorming op zowel fysiek als sociaal vlak.
Tot nu toe zijn de reacties van de Kerngroep zeer positief hoe het proces verloopt. De samenwerking met OD205 en gemeente waren goed en er ligt een ontwerp waar ook de bewoners van de klankbordgroep mede-verantwoordelijk en belangrijker – zich er vooral ook in kunnen vinden.
De goede samenwerking bleek ook uit de slotwoorden van Ralf tijdens de eindpresentatie die de Kerngroep, klankbordgroep en gemeente namens OD205 hartelijk bedankte voor de samenwerking. Uit handen van Ralf Hottenträger ontving Kern- en klankbordgroep-lid Arnjan Diepstraten de eerste kopie van het stedenbouwkundig schetsontwerp op papier.
Betrokken zijn bij het vervolgproces
U neemt (nog) niet deel in de Klankbordgroep Nijmeegseweg en wil graag in de toekomst betrokken zijn bij de uitwerking van dit plan? Dan kunt u dat nu alvast aangeven. Mail voor vragen over (deelname) aan het vervolg & de uitvoering van dit plan naar info@malburger.nl
Beste, ik zou graag het hele plan zien kan dat ergens worden gedownload?
Enerverende? Zegmaar gerust meest drukke atuk van Malburgen!
Wanneer wordt er begonnen met bouwen en komen er ook ECHT betaalbare huurwoningen?
Ten eerste wil ik als buurtbewoner iedereen bedanken die deelnam om ervoor te zorgen dat er geen hoge torens kwamen zoals in een eerdere presentatie een paar jaar geleden. Ten tweede vind ik het jammer dat ik er niet bij heb kunnen zijn maar ben graag betrokken bij het vervolg.