Als wijkbewoner of winkelier in de wijk is het soms best lastig als je te maken krijgt met overlast van bijvoorbeeld zwerfafval, drugscriminaliteit of lawaai. Wanneer jongeren dit veroorzaken kunnen de straatcoaches van Stichting Aanpak Straat- & Schoolveiligheid (SASS) helpen. Zij zijn dagelijks aanwezig in de wijk en spreken de jongeren aan. Zij leggen en houden contact met overlast veroorzakende jongeren vanuit hun expertise en als ervaringsdeskundige. Dit contact gaat verder dan een waarschuwing. De straatcoaches zijn begaan met de jongeren in de wijk en helpen hen als ‘grote broer’ om op het rechte pad te blijven of te komen.
Binnen 10 minuten aanwezig
De aanpak van de Straatcoaches is simpel. Straatcoach Omar vertelt: “Als we zien dat jongeren bijvoorbeeld bankjes aan het slopen zijn dan spreken we ze aan. Ik kom zelf ook van de straat en weet inmiddels dat wanneer je problemen hebt het niet de oplossing is om iets te vernielen, maar dat je juist met elkaar moet praten.” Zijn collega Haruun vult aan: “Wij zijn altijd in de buurt, als je ons algemene nummer belt zijn we meestal binnen 10 minuten aanwezig.”
De straat houdt niet op bij de voordeur van de school
De straatcoaches zijn al actief sinds 2021 onder de oude naam Arnhemse Straatcoaches en de aanpak is succesvol. Zelfs zo succesvol dat de stichting inmiddels ook actief is op scholen. In de praktijk blijkt namelijk dat de schoolomgeving voor jongeren onlosmakelijk verbonden is met hun leefomgeving. Men kan de straatcoaches in Malburgen vinden tijdens de pauzes en na schooltijd in de omgeving van het Maarten van Rossem en het Olympus College.
Schoolveiligheidsplan
Sinds kort is de aanpak Veilig In en Om School (VIOS) onderdeel van SASS. De coördinatoren van dit project maken samen met scholen en betrokken partijen een schoolveiligheidsplan en ondersteunen hen bij de signalering en preventie van onveilige situaties. Dit biedt de school mogelijkheden om veiligheidsthema’s aan te pakken en een visie te formuleren op (sociale) veiligheid. Denk aan (online) pesten, sexting, discriminatie, bedreiging, diefstal, drugsgebruik, enzovoorts.
Nu de werkzaamheden van de organisatie op deze manier zijn uitgebreid, past de naam Arnhemse Straatcoaches niet meer. De organisatie kiest daarom voor de nieuwe naam Stichting Aanpak Straat- & Schoolveiligheid.
De kracht van het verbinden
Zowel op straat als op de scholen staat bij SASS de kracht van het verbinden centraal. De jongeren verbinden met de juiste instanties als er problemen zijn. De wijkbewoners verbinden met de jongeren als het gezelliger kan op straat. De school verbinden met de organisaties die in de wijk en op straat werken. Vanuit de overtuiging dat elke jongere een route kan kiezen die henzelf maar ook hun leefomgeving meer brengt.
Altijd bereikbaar
De coaches zijn elke dag aanwezig op plekken waar veel jongeren komen. Ze zijn ook te bereiken via 026 200 11 44 of via straatschoolveiligheid.nl.
Zeker een heel mooi traject wat ook zeker nodig zoals wij het dagelijks ook in het nieuws kunnen zien .
Je moet bij de kinderen beginnen om bij kleine vergrijpen een straf op te leggen want het begint met kleine dingen en als zij daar niet voor gestraft of goed op aangesproken worden stappen zij over op het grotere werk van de criminaliteit. Wens sass veel succes ga zo door julie zijn toppers .