Huiseigenaren in Arnhem die hun woning willen verduurzamen kunnen daarvoor tegen aantrekkelijke voorwaarden geld lenen. Als de Arnhemse gemeenteraad instemt met een voorstel voor een nieuw type duurzaamheidslening is daarvoor de komende vijf jaar, 10 miljoen euro beschikbaar. Nieuw ten opzichte van bestaande duurzaamheidslening is dat er veel meer energiemaatregelen kunnen worden gefinancierd. Denk daarbij aan de aanschaf van een zonnecollector, een warmtepomp een thuisaccu of infraroodpanelen. Vrijwel alle maatregelen om een woning aardgasvrij of ‘nul op de meter’ te maken komen ervoor in aanmerking. In de bestaande situatie was dit voornamelijk beperkt tot de aanschaf van zonnepanelen of isoleren van woningen. Ook het maximale leenbedrag gaat omhoog van 25.000 euro naar 50.000 euro.
Populariteit duurzaamheidslening toegenomen
Arnhem kent sinds 2013 een duurzaamheidslening. Sinds de start daarvan is voor 4,7 miljoen aan leningen verstrekt aan ongeveer 750 woningeigenaren. Met deze leningen zijn voornamelijk maatregelen uitgevoerd zoals het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van woningen. Vooral de laatste jaren heeft de duurzaamheidslening aan populariteit gewonnen. Zo zijn sinds halverwege 2018 ruim 550 leningen verstrekt.
Overbrugging
Omdat het huidige budget voor duurzaamheidsleningen op is en de voorwaarden voor het nieuwe type duurzaamheidslening nog moet worden vastgesteld door de gemeenteraad heeft het college besloten het huidige budget voor de bestaande duurzaamheidsregeling opgehoogd met 500.000 euro. Arnhemmers kunnen nu dus weer een lening aanvragen.
Fors bedrag beschikbaar
Verantwoordelijk wethouder Cathelijne Bouwkamp: “de duurzaamheidslening voorziet in een behoefte zo blijkt uit de cijfers. Met de duurzaamheidslening nieuwe stijl kunnen we, mede dankzij hulp van de provincie, in een keer een fors bedrag ter beschikking stellen waarmee we de komende jaren vooruit kunnen.”
Bijdrage provincie Gelderland
Dankzij een bijdrage van de provincie Gelderland kan het budget dat de gemeente zelf beschikbaar stelt van 5 miljoen worden verdubbeld naar 10 miljoen. “Zo is onze Arnhemse euro dus het dubbele waard. Een kans die we moeten pakken”, aldus Cathelijne Bouwkamp. “Maar belangrijker nog is dat we met deze lening de drempel verlagen voor mensen om te investeren in energiebesparende maatregelen en daarmee bij te dragen aan de verlaging van de CO2-uitstoot. En daar is het uiteindelijk om te doen.”
Dit bericht is aangeboden door de gemeente Arnhem
Geldt dit dan toch nog steeds voor aanschaf van zonnepanelen? Die subsidie was toch stopgezet?
Uit onderzoek blijkt dat er zo’n 82 subsidie regelingen zijn voor kopers om te verduurzamen, voor mensen die huren ( alle categorieën) is er geen regeling.. die kunnen/mogen hun gedrag aanpassen om te besparen. Particuliere verhuurders en corporaties zijn eigenaar en verantwoordelijk voor aanpassingen aan de woning.