In de wijkkrant van Malburgen.nl deze februari 2018 een artikel genaamd: “10 Vragen aan de Arnhemse Politiek.” In het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen 2018, die op woensdag 21 maart gehouden wordt hebben we alle politieke partijen in Arnhem die we konden benaderen 10 vragen gesteld. Een selectie van deze 10 vragen kan u vinden in de wijkkrant, alle vragen en antwoorden van de benaderde partijen vindt u hier op de wijkwebsite van Malburgen.
De tien vragen aan de tien partijen die hebben meegedaan vindt u hier allemaal op alfabetische volgorde van partij, alle vragen & antwoorden per partij naar vragstelling.
10 vragen aan PvdA
De vragen hebben betrekking op onderwerpen die vaak in de Wijkplatforms en wijkbeheergroepen aan de orde komen tijdens de afgelopen jaren of vaak leiden tot discussie in de wijk Malburgen.
[divider]
Vraag 1: afvalinzameling – de invoering van Diftar
De Arnhemse gemeenteraad heeft besloten om Diftar in te voeren per 1 januari 2019. Op welke manier wil uw partij de lasten over de burgers verdelen na invoering van dit‘betalen per zak’ systeem?
Antwoord PvdA: De PvdA is voor de invoering van Diftar, het betalen per zak restafval. Bewoners betalen een vast bedrag per jaar en daar komt dan het bedrag per zak restafval bij. Bij goed afval scheiden betekent dit dat bewoners er financieel op vooruit kunnen gaan. De PvdA wil dat de kwijtschelding voor de afvalstoffenheffing voor minima blijft bestaan.
Vraag 2: Van Wijken Weten – toekomst Wijkteams
Hoe ziet uw partij de nieuwe manier van werken ‘Van Wijken Weten’ en de toekomst van de Wijkteams?
Antwoord PvdA: De PvdA wil dat bewoners meer te zeggen krijgen over hun eigen wijk. Daarom zijn we voor ‘Van Wijken Weten’ We willen dat de wijkteams bewoners meer betrekken zodat bewoners echt bepalen wat er moet gebeuren. Ook wil de PvdA dat wijkteams helpen bij het opzetten van initiatieven. En het opbouwwerk in de wijken blijft wat ons betreft natuurlijk behouden als onafhankelijke ondersteuning van bewoners.
Vraag 3: bestrijding van armoede
Malburgen is een wijk met het hoogste percentage minima van Arnhem. Welke (extra) maatregelen ziet uw partij als noodzakelijk om de armoede goed te kunnen bestrijden?
Antwoord PvdA:In Arnhem moet het niet uit maken in welke wijk je woont of welke achtergrond je hebt. Iedereen heeft gelijke kansen. Daarom wil de PvdA onderwijsachterstanden actief tegen gaan. Kinderen kunnen altijd sporten of naar muziekles ook als daar thuis geen geld voor is.
Iedereen die dat nodig heeft om mee te doen in Arnhem moet gebruik kunnen maken van voorzieningen. Daarom wil de PvdA dat het besteedbaar inkomen in plaats van het netto inkomen de basis wordt voor het toekennen van hulp
Wij willen voorkomen dat mensen schulden krijgen. Daarvoor willen we een informatiepunt inrichten waar mensen terecht kunnen met vragen over geldzaken.
Veel mensen zoeken een baan en er zijn veel vacatures. Dat willen we beter op elkaar aan laten sluiten. We willen daarvoor afspraken maken met werkgevers en onderwijsinstellingen.
Vraag 4: ondersteuning bij tegengaan van verloedering
De wijkbeheergroep Malburgen Oost-Noord is al lange tijd bezig om de toenemende verloedering in dit wijkdeel tegen te gaan. o.a. door het gezamenlijk organiseren van opruim- en tuinopknapdagen met diverse andere organisaties waaronder Volkshuisvesting en de gemeente. Naast dit soort acties vraagt de wijkbeheergroep ook om actieve inzet vanuit de politiek om verloedering en verpaupering van panden in bezit van huisjesmelkers/ particuliere huizenbezitters tegen te gaan. Welke mogelijkheden ziet uw partij?
Antwoord PvdA: De PvdA ziet een rol voor de wijkteams leefomgeving om te bemiddelen tussen bewoners, verhuurders en woningeigenaren. Op het moment dat een woningbouwcorporatie in een straat woningen gaat opknappen is het goed als particuliere woningeigenaren de mogelijkheid krijgen hierbij aan te sluiten. Als panden niet onderhouden worden spreken wijkteams de eigenaren hierop aan. Bij extreme verloedering moet de gemeente optreden.
Vraag 5: participatieverbetering
Malburgen heeft het hoogste percentage inwoners van alle wijken van Arnhem met een niet-westerse achtergrond. Veel van deze inwoners participeren niet in de wijk. Welke mogelijkheden ziet uw partij om de participatie te verbeteren en mensen met een niet-westerse achtergrond vooral ook meer te betrekken bij de buurt of wijk?
Antwoord PvdA: De gemeente kan zelf veel meer het goede voorbeeld geven door een diverse organisatie te worden. Dat geldt ook voor de medewerkers van de gemeente in de wijken, bijvoorbeeld in de wijkteams. Dat helpt om mensen actief te betrekken. Scholen, sportverenigingen en wijkcentra zijn plekken zijn goede plekken om elkaar te ontmoeten. Er zijn veel multiculturele initiatieven in de buurt die nog meer bekendheid kunnen krijgen.
Vraag 6: rol van het Wijkbeheer & Wijkplatforms
In de wijk Malburgen zijn vele tientallen bewoners actief in het Wijkbeheer en de twee Wijkplatforms. De Wijkplatforms zijn een door de gemeente Arnhem officieel erkende bewonersafvaardiging die een adviserende rol heeft. Wat vindt uw partij van de rol die Wijkplatforms in Arnhem nu hebben en hoe ziet uw partij het nut en de werkwijze van de Wijkplatforms zoals deze nu is?
Antwoord PvdA: De PvdA vind het geweldig dat mensen zich willen inzetten voor de wijk en daarvoor in het Wijkbeheer of de Wijkplatforms zitten. Malburgen heeft een lange traditie met wijkgericht werken waarin de bewoners een belangrijk rol hebben. Wat ons betreft blijven de Wijkplatfoms bestaan en worden er daarnaast meer mensen direct betrokken bij plannen in de buurt door de Wijkteams Leefomgeving.
Vraag 7: Deelname in de wijkplatforms
In beide wijkplatforms van Malburgen nemen afgevaardigden van 2 politieke partijen deel. Waarom kiest uw partij er wel of niet voor om deel te nemen in de Wijkplatform overleggen?
Antwoord PvdA: De PvdA is aanwezig bij de wijkplatforms omdat we op de hoogte willen zijn van wat er in de buurt gebeurt. Daarnaast gaan we regelmatig op buurtbezoek. De informatie die we horen in de wijkplatfoms, in de buurt en van initiatieven in de wijk gebruiken wij in de gemeenteraad.
Vraag 8: verspreiding hulporganisaties en hulpbehoevenden
De wijk Malburgen is veranderd van een volkswijk in een zorgwijk. Door een grote toename van het aantal zorgorganisaties heeft Malburgen ook het hoogste aantal inwoners dat zorgbehoevend is en/of persoonlijk begeleiding nodig heeft. Dit drukt op de leefbaarheid in de wijk. Hoe kijkt uw partij aan tegen de spreiding van hulpbehoevenden en zorgorganisaties over de stad?
Antwoord PvdA: Voor iedereen die zorg nodig heeft moet er zorg zijn. Te vaak horen we dat de standaard voorziening die de gemeente biedt niet past. Denk aan een hulpmiddel zoals een rolstoel maar ook bij het verstrekken van een voorziening zoals de bijzondere bijstand. Niet de regels maar de persoonlijke omstandigheden en behoeften zijn bepalend voor wat er nodig is.
We willen dat steeds meer mensen thuis kunnen blijven wonen, ook als ze een beperking hebben of GGZ achtergrond. We willen juist dat mensen oud kunnen worden in hun eigen buurt. Tegelijkertijd willen we dat voorzieningen, zoals voor de GGZ, eerlijk worden verspreid over de stad.
Vraag 9: Olympusterrein & mogelijkheid cultuurlocatie in Arnhem Zuid
In November 2017 stemden bijna alle fracties tegen de komst van een megabioscoop op het Olympusterrein in Malburgen. Er is op cultuurgebied qua goede commerciële en professionele locatie voor film, muziek of toneel niets in Arnhem-Zuid.
Wat ziet uw partij wel als goede invulling van het Olympusterrein en ziet uw partij mogelijkheden voor een goede commerciële cultuurlocatie ergens anders in Arnhem-Zuid?
Antwoord PvdA: De PvdA was tegen de komst van de bioscoop. Er zijn namelijk al veel bioscopen in de stad. Wij vinden dat ontwikkelingen in de stad zoveel mogelijk aanvullend aan elkaar moeten zijn. De functies in de omgeving van het Olympusterrein hebben allemaal met sport te maken (De Grote Koppel, klimhal, Decathlon). Wij zien mogelijkheden om iets te ontwikkelen dat daar op aansluit. Grote cultuurvoorzieningen zijn zitten in de binnenstad. We zien wel graag dat er plek is voor kleinschalige kunstinitiatieven en meer horeca in Zuid.
Vraag 10: Ontwikkelingen Meinerswijk en Stadsblokken
Het Masterplan van KonderWessel Projecten (KWP) voor Stadsblokken-Meinerswijk is in december 2017 vastgesteld door de gemeenteraad. Ondanks of voor de vele mooie beelden uit de plannen zijn er ook kritische geluiden in Malburgen. O.a. over de veiligheid voor de huidige bewoners bij hoog water. Daarnaast de onduidelijkheid over het betalen van een goede verbinding (bruggetje) vanuit Stadsblokken naar Malburgen West i.v.m. de economische, sociale en educatieve voorzieningen.
In voorjaar 2018 (maart) zal er een bestemmingsplan wijziging worden aangevraagd. Welke onderdelen in de plannen van KWP zijn voor uw partij belangrijk om kritisch te blijven volgen?
Antwoord PvdA: De PvdA is vanaf het begin van de plannen opgetrokken met bewoners van Stadsblokken en Meinerswijk en het wijkplatform Malburgen West. Wij vinden het belangrijk dat het geluid en de zorgen van de bewoners zichtbaar is in de discussie die we in de raad voeren. Zeker nu bij het referendum een groot deel van de mensen “ja” gestemd heeft ligt er een belangrijke rol voor de gemeente om ook naar de kritische stem te luisteren. De PvdA heeft bij de vaststelling van het Masterplan gevraagd om bij het bestemmingsplan een notitie te voegen, waarin in begrijpelijke taal is uitgelegd wat de risico’s zijn en welke maatregelen worden genomen als het gaat om wateroverlast. Daarnaast zullen we het plan kritisch blijven volgen en kijken we of de maatschappelijke, educatieve en cultuurfuncties worden gerealiseerd. De hoeveelheid bebouwing moet passen binnen het uitwerkingskader dat de gemeenteraad heeft vastgesteld. De PvdA zal het plan altijd samen met bewoners bekijken.
Alle tien vragen en antwoorden aan de tien partijen die hebben meegedaan vindt u hier allemaal op alfabetische volgorde van partij, alle vragen & antwoorden per partij naar vraagstelling.