Home / Gemeente Arnhem / Verbazing over bouw van 400 woningen in Meinerswijk & Stadsblokken

Verbazing over bouw van 400 woningen in Meinerswijk & Stadsblokken

Inwoners van de wijk Malburgen die bekend zijn met de plannen van KWP (KondorWessels Projecten) reageren over het algemeen verbaast op de plannen om op de Stadsblokken en in Meinerswijk om en na bij de 400 woningen te gaan bouwen (link). De plannen voor bouw van dit aantal woningen staan in het bestemmingsplan wat vorige week werd  gepresenteerd aan burgemeester en wethouders.

Massale bouw

Verbazing vooral ook omdat eerst over aantallen tussen de 300 en 350 in totaal werd gesproken voor zowel Meinerswijk als Stadseiland. In het eerder gepresenteerde masterplan Eilanden 2.0  staat aangegeven  dat op het geplande Meinerseiland rond de 75 woningen komen. Dat zou betekenen uitgaande van de nu aangegeven 400 dat het voor Stadsblokkengebied zo rond de 325 woningen zal worden. Meer massale bouw, iets wat in de tot nu toe voorgestelde plannen en impressies door KWP niet echt naar voren kwam. Meer woningen betekent meer bewoners wat niet alleen van invloed zal zijn op het gebied zelf, maar ook op de omliggende delen van de wijk. Denk hierbij aan verkeer en voorzieningen. De bedoeling is volgens het bestemmingsplan dat een kwart van deze ongeveer 325 geplande woningen zal bestaan uit sociale huur en betaalbare koop.

Bestemmingplan binnen enkele weken openbaar

Het bestemmingsplan komt binnen enkele weken ter inzage. Naast de bouwplannen ook de informatie over de plannen met betrekking tot natuur (lees groene cultuur) en de geplande recreatieve voorzieningen in de gebieden, waaronder een permanent evenemententerrein op de Stadsblokken.

Slechte communicatie & vertrouwen

Het Wijkplatform Malburgen West dat de belangen behartigt van inwoners in wijkdeel West – waaronder Stadsblokken en Meinerswijk is verontrust over de slechte communicatie van KWP.
Er is een overeenkomst tussen KWP en de bewonerswerkgroep namens het Wijkplatform West met afgesproken richtlijnen over de communicatie m.b.t. planvorming, zie ook de brief hieronder.

De weken voor de bekendmaking van het bestemmingsplan zijn verwoede pogingen gedaan om met KWP in gesprek te gaan over o.a. dit bestemmingsplan door de werkgroep voordat het plan aan  B&W zou worden voorgelegd. Dit is niet gebeurd. Dit is voor veel inwoners verontrustend omdat de bouw van deze hoeveelheid woningen een nog grotere impact gaat hebben, niet alleen voor wijkdeel West maar voor de hele wijk Malburgen.

Als reactie op de slechte communicatie heeft het Wijkplatform West op 29 oktober al een brief gestuurd aan het College van Burgemeester en Wethouders en de raad, waar nog geen reactie op is gekomen.

Deze brief (PDF) kan u hier vinden

Tegenstand

Gemeenteraad moet uiteindelijk besluiten over het plan. De politiek in Arnhem is niet unaniem voor, zo is Groenlinks op papier er in ieder geval al sinds het begin van de plannen tegen woningbouw in Meinerswijk. Voor allerlei belanghebbende partijen en inwoners is er de mogelijkheid om binnen 6 weken na openbaarmaking zienswijzen in te dienen. Ook kan er door partijen nog geprocedeerd gaan worden.

Informatie & Communicatie

Het Wijkplatform doet er alles aan om de communicatie zo goed en open mogelijk m.b.t. ontwikkeling KWP en het bestemmingsplan (en de toekomstige zienswijzen) te laten verlopen.  Er zal op korte termijn een online dossier “ontwikkelingen Meinerswijk Stadsblokken” worden aangemaakt waar alle communicatie; stukken, plannen, brieven etc. te vinden zijn.
Op dinsdagavond 27 november is het Ontwikkelingsplan Stadsblokken Meinerswijk een agendapunt op de agenda van Wijkplatform West, deze vergadering is openbaar en door iedereen bij te wonen.

 

6 reacties

 1. Het stadsblokken gebied is een afzichtelijk gebied daar moet snel wat mee gebeuren. Maar aub niet van die lelijke blokkendozen die ze nu tegen de dijk hebben aangezet dat ziet er toch niet uit!

 2. Afzichtelijk? Instagram @stadsblokken_meinerswijk laat zien hoe mooi het is. Ook de Stadsblokken zijn al mooi.
  Maar reken maar dat er van die lelijke blokkendozen komen, fantasie hebben ze niet bij KWP.
  Het wordt een woonwijk daar, niks meer en niks minder. Er kan wel gezegd worden dat slechts op 1% van het hele gebied woningbouw komt, die ene procent is wel voor 99% de reden dat zij aan dit project begonnen zijn.-> winst. Zo simpel is het.

 3. Zo is het nu eenmaal in de gemeente Arnhem, protesteren kun je tot je een ons weegt. Het maakt niet uit wat of je zegt of doet, Als je je er niet bij neerlegd stampen ze gewoon 300 huizen ectra uit de grond.

 4. Martin van Doorn

  Als noordeling ooit geboren in Zuid, inmiddels al ruim 30 jaar in Noord wonend heb ik destijds met het referendum voor ontwikkeling gestemd.

  Al jarenlang ligt een groot deel van het terrein en dan bedoel ik stadsblokken te verwaarlozen. crosmotoren die er tijdens de weekenden herrie maken er gebeurd van alles (en ik kijk er op!) het ziet er niet uit.

  Ik ben blij dat er een partij is die het terrein wil ontwikkelen tot iets permanents het kan naar mijn mening alleen maar mooier worden. Over meinerswijk heb ik geen mening.

 5. Belachelijk! Mooie praatjes maar ze doen gewoon wat ze zelf willen
  Onacceptabel die 400 woningen!!!

 6. Even los van de inhoud. Het is verbazing en geen verbaasdheid.

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*