Hoe gaan Arnhemmers over twintig jaar naar hun werk, naar school en eropuit? Iedere inwoner, maar ook ondernemers en belangenorganisaties kunnen daarover meedenken en meepraten. De komende jaren komen er duizenden woningen bij in Arnhem. Al die nieuwe inwoners willen dagelijks van A naar B. Daarom moeten we nú nadenken over hoe we in de toekomst verkeer en vervoer in de stad willen regelen. Het resultaat wordt een ‘Duurzaam Mobiliteitsplan’.
Arnhem moet bereikbaar blijven
Wethouder duurzame mobiliteit Nermina Kundić: ‘Om Arnhem gezond, leefbaar en groen te houden, moeten we veel doen. Lopen, fietsen en het openbaar vervoer worden belangrijker, en tegelijk moet de stad bereikbaar blijven met de auto. We willen graag fijne wijken met ruimte voor ontmoeting, bewegen en groen. En met minder verkeersoverlast en minder auto’s op straat. Dat is een fikse klus om dat allemaal voor elkaar te krijgen. Je verandert immers niet zomaar welk vervoermiddel Arnhemmers gebruiken. Of hoe spullen in de stad worden vervoerd. Dat is een ingewikkelde puzzel. Iedereen wil wat anders en je moet met allerlei zaken rekening houden.’
Meedenken is belangrijk
‘Het is belangrijk dat alle Arnhemmers kunnen meedenken over dit onderwerp’, vervolgt Kundić. ‘Samen moeten we onze aanpak van mobiliteit veranderen. Hoe gaan we dat doen? Door goed te kijken wat er mogelijk is. Maar ook door te luisteren naar onze inwoners, ondernemers en belangengroepen. Bijvoorbeeld over de verdeling tussen auto, voetganger, fiets en openbaar vervoer. Of hoe we de ruimte voor parkeren en de ruimte voor groen verdelen.’
Hoe kun je meepraten?
Nog voor de zomer vragen we Arnhemmers mee te denken over hoe zij de mobiliteit nu ervaren. Na de zomer zullen we verschillende scenario’s voorleggen van hoe Arnhem er in 2040 uit zou kunnen zien op het gebied van mobiliteit. Dat begint met een online enquête op arnhem.nl/mobiliteit. Daarnaast is er op maandagavond 26 juni om 20.00 uur een online-uitzending, waarin we meer vertellen over de totstandkoming van een duurzaam mobiliteitsplan. Zoals waarom zo’n plan nodig is, hoe je kunt meedenken en waar je meer informatie kunt vinden. Je kunt dan ook vragen stellen.
Meedenktrolley in de wijk
Op woensdag 28 juni staat de bekende, oude trolleybus op drie plekken in Arnhem. Een toepasselijke omgeving om in gesprek te gaan over vragen als: hoe houden we de binnenstad bereikbaar? Hoe kunnen we Arnhemmers verleiden vaker de fiets pakken voor korte ritjes? Hoe zorgen we voor meer gebruik van deelauto’s in plaats van extra auto’s te kopen? En hoe zorgen we ervoor dat er op straat voldoende ruimte is om te parkeren, maar ook om te spelen?
De trolley staat op de volgende plekken:
- 09:30 – 11.00 uur: Winkelcentrum De Drieslag in Malburgen
- 11:30 – 13.30 uur: Schuytgraaf bij bushalte de Zeis
- 14:00 – 15.30 uur: Lawick van Pabststraat ter hoogte van fietswinkel Mantel
Ook ondernemers denken mee
Niet alleen inwoners kunnen meepraten. Ook ondernemers, grote werkgevers en diverse belangenorganisaties worden betrokken in ‘expertsessies’ waar zij hun kijk op de mobiliteit in en rond Arnhem kunnen geven. Alle inbreng wordt uitgewerkt en opnieuw met de stad gedeeld en besproken.
Vervolgens wordt het duurzaam mobiliteitsplan verder uitgewerkt en naar de raad gestuurd. Naar verwachting is dit eind 2023.
Dit bericht is in zijn geheel aangeboden door de gemeente Arnhem
De stad in vaak vanaf een uur of 4 via de Nijmeegseweg al niet meer te doen ga meer thuiswerken en je houd je stad bereikbaar!
Meedenken? Ik wl meebeslissen! 🙂