Home / Cultuur / Waarom gaat u (niet) naar de markt in Malburgen?

Waarom gaat u (niet) naar de markt in Malburgen?

Het afgelopen jaar werd er regelmatig in de Malburgse bewonersgroepen aangegeven dat de markt in Malburgen de markt niet meer is. Het mist sfeer, gezelligheid, uitstraling en de diversiteit aan kramen en producten die je er kan kopen loopt terug, Maar wat vooral opviel voor velen is dat het niet zo druk meer is. De wijkmedia ging op onderzoek uit en vroeg op (en rondom) de markt afgelopen woensdagochtend 5 december aan verschillende bewoners wat ze van de huidige markt vinden en waarom ze deze juist wel of niet bezoeken?

markt malburgen 2

Rond 11:30 uur op de markt in Malburgen, nog geen 5 jaar geleden kon je op dit tijdstip over de hoofden lopen

Minder variëteit en minder druk

De eerste mevrouw die we aanspreken met vragen over de markt is er eentje met een volle boodschappenkar komend uit de Albert Heijn; of ze wel eens naar de markt gaat? “Nee, eigenlijk nooit, geeft ze haastend aan,  ik werk normaal gesproken op woensdag en heb geen tijd. Bij een supermarkt heb je alles-onder-een-dak, veel makkelijk en sneller” voegt ze toe.
De tweede die we aanspreken is een ouder echtpaar uit West, ze lopen net naar de markt toe. Ze gaan al jaren elke woensdag naar de markt en altijd lopend, weer of geen weer. “In de stad kan m’n man de auto niet dichtbij de markt kwijt en hier op deze markt heb je toch al snel een hele zak groente of fruit voor slechts een paar eurootjes, dat scheelt toch als je een klein pensioentje hebt.” Op de vraag of de markt nog wel gezellig is antwoorden beide dat de markt wel flink achteruit is gegaan. Vroeger was het veel drukker en had je veel meer kramen en keuze.
Een mevrouw wachtend bij een kaaskraam vragen we waarom ze kiest om haar kaas op de markt te kopen? “De kaas die mijn man en ik zo lekker vinden verkopen ze nergens anders, we kopen het hier al zo lang we in Malburgen wonen en ik ga eigenlijk alleen voor de kaas naar de markt, de rest in de supermarkt.” Of ze de markt in Malburgen ook minder gezellig of druk vindt? “Minder druk is het zeker, vooral als het slecht weer is, dan zijn er ook veel kramen niet, vroeger had je ook veel meer kramen en kon je over de hoofden lopen. Ik ben zelf nog geen 50 maar kijk eens om je heen, bijna allemaal vijfenzestigplussers die je hier op de markt ziet.”

“Voor verse vis moet je woensdag toch echt op de markt zijn”

De vierde die we aanspreken is een oudere man van Surinaamse afkomst. Hij komt net van een viskraam afgelopen met tassen vol van de markt. Op de vraag wat hij heeft gekocht en wat hij van de markt vindt antwoord hij:  “Groente en vis. Voor verse vis moet je toch echt woensdag op de markt zijn. Er is wel een viswinkel op het winkelcentrum, maar die verkoopt toch niet alles wat ik gebruik om echt Surinaams te koken.”

markt foto Malburgen 1

Twee vaste bezoekers aan de Malburgse markt, al meer dan 50 jaar voor verse vis en o.a. ook kaarten.

“Markten in heel het land lopen terug” 

De laatste die we vragen is een echtpaar dat een groot deel van hun leven al in Malburgen woont. Woensdagochtend  is de marktdag verteld de vrouw; “boodschappen doen en vis halen is een vast ritueel wat we eigenlijk nooit overslaan op de woensdagochtend.” We komen al jaren bij dezelfde kramen zoals de viskraam en de kaartenkraam en kennen de kwaliteit vervolgt ze. Of de markt nog wel gezellig is en sfeer heeft antwoorden beide dat het eigenlijk sinds de herinrichting van de parkeerterreinen veranderd is. “Vroeger had je één  groot parkeerterrein en een veel grotere markt. Nu zijn er veel kramen weg en veel van het zelfde.” Het is ook veel minder druk maar het is niet alleen in Malburgen hoor, markten in heel het land lopen terug legt de man uit. En inderdaad als je kijkt naar diverse artikelen op internet blijkt dat niet alleen de markt in Malburgen het moeilijk(er) heeft.

Meer dan 60 jaar markt in Malburgen

De markt in Malburgen wordt al sinds het begin (meer dan 60 jaar geleden) elke woensdagochtend gehouden op het parkeerterrein van winkelcentrum Drieslag. Eerst op het gehele parkeerterreinen van het Werefriedplein na de afronding herinrichting in 2015 alleen nog op het oostelijk deel van het parkeerterrein. Voor lange tijd was deze markt de één na grootste markt van Arnhem, waarvoor bewoners uit noord met de bus nog niet eens zo heel lang geleden de brug voor overkwamen. Of deze markt er ook over 10 jaar nog is, is nu waarschijnlijk moeilijk te zeggen.

Kom u op de markt in Malburgen? En waarom wel of niet?

Wij zijn reuze benieuwd als wijkmedia wat u vindt van de markt in Malburgen! We vragen u in dit online onderzoekje  waarom u wel of niet naar de markt gaat?

 

 

 

8 reacties

  1. Ik kan makkelijk het onderzoekje meerdere malen invullen met verschillende antwoorden ben benieuwd of jullie zo wel een goed beeld krijgen?

  2. kwam er graag, tegenwoordig ongezellig, niets onverwachts, veel kale ruimte. ik kom voor verse vis en kaas, fruit en groente. Die zijngelukkig nog goed aanwezig. Zou graag meer kleding, bloemen en planren, sieraden, shawl, sokken en schoenen, huishoudelijke artikelen, kruiden etc. op de markt zien ! af en toe eens een ludieke aktie, muziek…..andere wisselende extra’s.
    succes met het onderzoek, zou jammer zijn als de arkt verdween…..

  3. ik ga nooit naar de markt om dat het alleen s-morgens is en ik dan niet kan,
    ik zou graag willen dat de markt tot ongeveer 16.00u. is,
    dan ik daar graag heen.

  4. Ik Ben hier 30 geleden komen wonen dichtbij de woensdagmarkt Malburgen. Ik kom elke woensdag op de markt. Koop meestal de aardappelen brood groenten fruit kaas… dieren voer…Tassen Er was ooit een drogistrij die mis ik enorm kocht veel van zijn kraam. Hij had mij beloofd dat hij weer op de woensdagmarkt zou terug komen.. Nou ik heb hem 1 keer gezien. Hoorde van de andere kramen eigenaren op de woensdagmarkt dat hij dus niet meer komt.. Dat was echt balen en nog steeds.. Heb met de vorige eigenaren van de broodkraam2017. Er over gehad.. Zij zou dat meenemen bij de gemeente raad vergadering.. Helaas is dat nooit gebeurd.. Ik vind het zelf ook niet zo gezellig op deze woensdag markt meer… De tijden veranderen en dat merkt je ook met de kramen die er nu op de markt staan.. Helaas te weinig van variatie van de kramen…

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*