Er is om ons heen veel te horen en te lezen over energie en het klimaat en ook dat we in Nederland van het aardgas af gaan. Dat roept veel vragen op, mogelijk ook bij u en uw buurtbewoners. De gemeente Arnhem organiseert daarom wijkgesprekken over dit thema in Malburgen: 9 en 17 september (overdag) en 12 oktober (avond).
Wat betekent energie besparen voor u? Wat doet u al om uw energieverbruik en de energierekening te verlagen en wat kunt u nog meer doen? Wanneer zal uw wijk waarschijnlijk van het aardgas af gaan? Waar vindt u onafhankelijk advies over het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen? Om dit soort vragen te beantwoorden én om samen ideeën uit te wisselen over energie besparen, organiseert de gemeente wijkgesprekken. Alle bewoners en ondernemers van de oudere woningen in Malburgen worden uitgenodigd. Voor bewoners en ondernemers van nieuwbouw in de wijk, Stadseiland en Het Nieuwe A, worden aparte bijeenkomsten georganiseerd.
Wijkgesprekken op de Drieslag
De wijkgesprekken op 9 en 17 september zijn van 10.00 tot 12.00 uur bij Lijn2030. Lijn2030 is een antieke verduurzaamde bus, waar u vrijblijvend kunt langslopen voor een gesprek. Lijn2030 staat op woensdag 9 september bij winkelcentrum De Drieslag en op donderdag 17 september bij supermarkt Jan Linders.
Wijkgesprekken in de avond
Het wijkgesprek in de avond vindt plaats op maandag 12 oktober van 19.00 tot 21.30 uur bij de Moskee aan de Fluitekruidstraat. In het bijzijn van Cathelijne Bouwkamp, wethouder Klimaat & Energie, geeft de gemeente eerst een korte uitleg over haar plannen in Arnhem. Het Energieloket Midden Gelderland geeft tips over wat u (nog meer) kunt doen om energie te besparen en zo uw energierekening te verlagen.
U ontvangt per post een uitnodiging voor het wijkgesprek in de avond. Vanwege maatregelen rondom het coronavirus is aanmelden en registratie verplicht.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? U kunt mailen naar Shehnaaz.Kasiem@arnhem.nl of bellen met (026) 377 3682.
Waar, wanneer en hoe laat?
Datum: 9 september, tijd 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Winkelcentrum De Drieslag, op het plein tussen de Albert Heijn en de Salvatorkerk
Datum: 17 september, tijd 10:00 – 12:00 uur
Locatie: bij supermarkt Jan Linders voor de ingang aan de Hoefbladlaan
Datum: 12 oktober, tijd 19:00 – 21:30 uur
Locatie: Moskee, Stichting Islamitisch Centrum Arnhem-Zuid, Fluitekruidstraat 2
Bovenstaande bericht is aangeboden door: Arnhem Aan – New energy made in Arnhem
Nee!!! De titel moet zijn BLIJF VAN HET GAS AF!!!
Ik wil best van het gas af maa geen warmtepomp. Mijn vriendin heeft een warmtepomp en is helemaal niet fijn maakt veel geluid.
We moeten toch een keer van het gas af. Het gas is toch een keer op en het kan ook aardbevingen veroorzaken zoals in Groningen.
Beste Karin. Het gasleverantie verhaal is een enorm complex verhaal. Dan niet zo zeer om het gas uit Groningen gaat want dat is inderdaad aflopende qua winning. Maar dat ‘het’ gas op zou zijn is pertinent niet waar. Er is alleen al in Rusland voor vele honderden jaren aan gasvoorraden
De hoofdreden om van het gas af te gaan is vooral een geopolitiek verhaal. Google maar eens op Northstream 2.
Gas is zeker in Nederland met moderne zuinige ketels en goede infrastructuur van leidingen en aansluitingen vele malen milieuvriendelijker dan de enorme energie vretende mega investeringen die er onder de noemer energietransitie de komende 20 tot 50 jaar doorgedrukt gaan worden om vooral grote commerciële en politieke belangen.
ps ik woon niet in Malburgen maar dat onzin verhaal dat we van het gas af moeten om het milieu of omdat het op is wilde ik even corrigeren. Het is dus vooral een politieke reden.
Het probleem is dat in wijken zoals Malburgen er veel oude woningen staan. Deze zijn zeker zonder flink veel subsidies nauwelijks goed energiezuinig te krijgen. Een warmtepomp heeft alleen meerwaarde als de woning uitstekende isolatiewaardes heeft. Dir is vrijwel onmogelijk voor veel oude woningen in de wijk.
Electrische radiatoren, electrische CV ketels of eventueel stadsgas. Belangrijk is dat je als huiseigenaar keuzes hebt en niet gedwongen wordt om over te gaan op een bepaald alternatief voor gas.
In Trouw werd enkele dagen geleden uitgebreid ingegaan op een wetenschappelijk rapport waarin werd gesteld dat het verduurzamen of energieneutraal maken van woningen voor veel huiseigenaren onrendabel is. Zeer hoge investeringen en terugverdien tijden van meer dan 30 jaar.
Met vriendelijke groet,
Piet Bergsma
Ouderen woningen in malburgen die op electra gaan is echt niet rendabel, bij een hoop ouderen huizen in malburgen kunnen nog geen eens zonepanelen op dak , dat gaat op ze duur verzakken , omdat de draag latten te dun zijn , een hele hoop huizen doen niet aan a b label, laan ze eerst maar eens met de bewoners gaan praten , is het rendabel voor de wijk, en zorgen als dat de huizen een rendabel een label krijgen, maar dat kan weer niet omdat het veel gaat kosten, tja dan zou er huizen plat moeten om de a en b label te krijgen ,in de ouderen huizen zijn toen spouw in gespoten ,maar dat spul gaat naar jaren ook verzakken ,
En wat denk je van al die koop woningen wie gaat dat betalen voor al die mensen, omdat iedereen van gas af moet ,je kan de mensen toch niet met extra kosten op zadelen,
Idd Silvia! Ga eerst maar eens wat doen aan de wijk zelf als je ziet hoe slecht veel huizen zijn en hoe smerig het overal is!
De armoede in Malburgen is heel groot ook onder veel huizenbezitters. Nu ga je ze dus nog meer opzadelen met kosten en van gas af??? Moeten we weer terug naar kolen of oliekachels???
Begrijpelijke vragen en zorgen. In de wijkgesprekken willen we vanuit de gemeente u graag informeren over wanneer we verwachten dat Malburgen van het aardgas af gaat. Alvast ter geruststelling: voor de oudere woningen/panden in Malburgen geldt dat we verwachten dat die ná 2030 van het aardgas af gaan, dus dat duurt nog even. Verder willen we u tijdens de wijkgesprekken informeren over hoe u met (kleine) maatregelen uw energieverbruik mogelijk kunt verlagen en willen we horen welke zorgen en ideeën er zijn over dit thema, dus wat er op deze site staat nemen we daarin ook mee. Bedankt voor de reacties! Hopelijk tot 9 of 17 september of 12 oktober.
Zie bijgaande blog over waarom we nog NIETvan het “gas” af moeten. We zullen allemaal op termijn van de fossiele brandstof af moeten zoals aardgas, maar er zit ook toekomst in groene gassen.
Oo de website http://www.hoeverwarmikmijnwoning.nl vindt u alles over het duurzaam verwarmen van uw (bestaande) woning. Bekijk ook eens de blog berichten. Echt een aanrader!