In de wijkkrant van Malburgen.nl deze februari 2018 een artikel genaamd: “10 Vragen aan de Arnhemse Politiek.” In het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen 2018, die op woensdag 21 maart gehouden wordt hebben we alle politieke partijen in Arnhem die we konden benaderen 10 vragen gesteld. Een selectie van deze 10 vragen kan u vinden in de wijkkrant, alle vragen en antwoorden van de benaderde partijen vindt u hier op de wijkwebsite van Malburgen.
De tien vragen aan de tien partijen die hebben meegedaan vindt u hier allemaal op alfabetische volgorde van partij, alle vragen & antwoorden per partij naar vragstelling.
10 vragen aan Denk Verenigd Arnhem
De vragen hebben betrekking op onderwerpen die vaak in de Wijkplatforms en wijkbeheergroepen aan de orde komen tijdens de afgelopen jaren of vaak leiden tot discussie in de wijk Malburgen.
[divider]
Vraag 1: afvalinzameling – de invoering van Diftar
De Arnhemse gemeenteraad heeft besloten om Diftar in te voeren per 1 januari 2019. Op welke manier wil uw partij de lasten over de burgers verdelen na invoering van dit‘betalen per zak’ systeem?
Antwoord Denk: DENK Verenigd Arnhem maakt afval scheiden ook voor minima lonend. Dat kan door Arnhemmers een tegoed te geven op hun afvalpas wanneer zij minder afval aanbieden dan het gemiddelde aanbod restafval per huishouden. Daarnaast willen we de kwijtschelding voor afvalstoffenheffing volledig handhaven.
Vraag 2: Van Wijken Weten – toekomst Wijkteams
Hoe ziet uw partij de nieuwe manier van werken ‘Van Wijken Weten’ en de toekomst van de Wijkteams?
Antwoord Denk: De kloof tussen Arnhemmers en de politiek, tussen wijken en het stadhuis is groot. Arnhem heeft een lange geschiedenis met wijkprogramma’s en wijkregisseurs, maar de nieuwe manier van werken ‘Van Wijken weten’ betrekt Arnhemmers actiever. Zo kan het stadsbestuur beter inspelen op wensen uit de wijk en gehoor geven aan de prioriteiten die door bewoners worden gesteld. Dat is belangrijk als we de kloof tussen Arnhemmers en de politiek, tussen de wijken en het stadhuis willen dichten. De wijkteams zullen ook in de toekomst van meerwaarde blijven, zolang we de uitvoering kritisch volgen en bijsturen daar waar nodig. Wel wensen wij betere afspiegeling van wijken in wijkteams, meer transparantie, controle- en inspraak instrumenten (bijvoorbeeld een ombudsman) voor de burger over besluiten die in wijkteams worden genomen.
Vraag 3: bestrijding van armoede
Malburgen is een wijk met het hoogste percentage minima van Arnhem. Welke (extra) maatregelen ziet uw partij als noodzakelijk om de armoede goed te kunnen bestrijden?
Antwoord Denk: De verplichtingen vanuit de participatiewet en eventuele sancties stimuleren niet, maar verlammen. Daarom wil DENK Verenigd Arnhem het basisinkomen invoeren. Zo bieden we Arnhemmers de financiële ademruimte om zichzelf te ontplooien en te ontwikkelen. Op deze manier leiden we Arnhemmers toe tot onbetaald of betaald werk.
Het is een veelvoorkomend misverstand dat enkel mensen in de bijstand in armoede leven. Steeds meer werkende Arnhemmers kunnen het hoofd, financieel gezien, niet meer boven water houden als gevolg van een laag inkomen en té hoge vaste lasten. Daarom wil DENK Verenigd Arnhem de grens voor inkomensondersteuning verhogen naar 130% van het sociaal minimum.
De sleutel tot goede financiële hulpverlening is dat de hulpverlening toegankelijk is en dichtbij de mensen staat. Daarom kiezen we voor sociale boekhouders in de wijken die bewoners bijstaan. Zo maken we werk van schuldpreventie en voorkomen we dat kwetsbare gezinnen afglijden in armoede.
We presenteren een ambitieus banenplan. Als gevolg van verduurzaming groeit het aantal banen in Arnhem. DENK Verenigd Arnhem wil dat werklozen profiteren van deze groei bij het vinden van een baan. Naast betaalbare vaste lasten, is een gewoon goed inkomen voor iedereen het antwoord op armoede.We willen een tijdelijke baangarantie voor langdurig werklozen. Bijvoorbeeld dat wij als samenleving, met het bedrijfsleven, de gemeente voorop, op niveau tijdelijke functies creëren voor burgers die langer dan 3 jaar werkloos zijn. Dit om inkomen, werkritme en werkervaring wat goed is voor de burger en toekomstig werkgever.
Vraag 4: ondersteuning bij tegengaan van verloedering
De wijkbeheergroep Malburgen Oost-Noord is al lange tijd bezig om de toenemende verloedering in dit wijkdeel tegen te gaan. o.a. door het gezamenlijk organiseren van opruim- en tuinopknapdagen met diverse andere organisaties waaronder Volkshuisvesting en de gemeente. Naast dit soort acties vraagt de wijkbeheergroep ook om actieve inzet vanuit de politiek om verloedering en verpaupering van panden in bezit van huisjesmelkers/ particuliere huizenbezitters tegen te gaan. Welke mogelijkheden ziet uw partij?
Antwoord Denk: De gemeentepolitiek heeft de bevoegdheid om concrete voorstellen te doen tegen de verloedering in Malburgen Oost-Noord. Daarom is het belangrijk dat de politiek benaderbaar is en weet wat er speelt. Zo kunnen we samen met bewoners en de wijkbeheergroep komen tot een aanpak. Daarnaast heeft het gemeentebestuur de verantwoordelijkheid om actief in gesprek te treden met huisjesmelkers en particuliere huizenbezitters om hen te stimuleren bij te dragen aan het welzijn van de buurt.
Vraag 5: participatieverbetering
Malburgen heeft het hoogste percentage inwoners van alle wijken van Arnhem met een niet-westerse achtergrond. Veel van deze inwoners participeren niet in de wijk. Welke mogelijkheden ziet uw partij om de participatie te verbeteren en mensen met een niet-westerse achtergrond vooral ook meer te betrekken bij de buurt of wijk?
Antwoord Denk: DENK Verenigd Arnhem wil de vraag graag anders stellen: niet hoe we mensen met een niet-westerse achtergrond meer kunnen betrekken, maar hoe we de zorg voor de wijk tot een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid maken. Er is behoefte aan veel meer verbondenheid in de wijken. DENK Verenigd Arnhem wil veel meer budget vrijmaken om verbondenheid te stimuleren en aan te jagen, met name in wijken waar dit speelt. Deze middelen willen we in laten zetten bijvoorbeeld om evenementen en activiteiten in wijken veel meer gezamenlijk opgezet en uitgevoerd te krijgen op gebied van organisatie als ook deelnemers. Middelen zien we graag gericht ingezet worden op initiatieven vanuit wijken zelf, met ondersteuning van ervaringsdeskundigen.
Vraag 6: rol van het Wijkbeheer & Wijkplatforms
In de wijk Malburgen zijn vele tientallen bewoners actief in het Wijkbeheer en de twee Wijkplatforms. De Wijkplatforms zijn een door de gemeente Arnhem officieel erkende bewonersafvaardiging die een adviserende rol heeft. Wat vindt uw partij van de rol die Wijkplatforms in Arnhem nu hebben en hoe ziet uw partij het nut en de werkwijze van de Wijkplatforms zoals deze nu is?
Antwoord Denk: De Wijkplatforms hebben de functie om de kloof tussen bewoners en het stadsbestuur te verkleinen. De platforms zijn officieel door de gemeente erkend en kunnen daarom belangrijke invloed uitoefenen. DENK Verenigd Arnhem wenst zich de komende periode een meer gestructureerd overleg met ook de raad of raadsfracties. Een verder punt is te helpen zorgen dat wijkplatforms een betere afspiegeling van de wijk worden door middel van het stimuleren van deelname vanuit alle bevolkingsgroepen. Volgens DENK Verenigd Arnhem dient een goede afspiegeling het uitgangspunt te zijn in de aanstelling van leden van de Wijkplatforms. Zo geven we een stem aan álle inwoners van de wijk en niet enkel aan een kleine groep. Daar hebben Wijkplatforms actief hulp bij nodig vanuit de gemeente.
Vraag 7: Deelname in de wijkplatforms
In beide wijkplatforms van Malburgen nemen afgevaardigden van 2 politieke partijen deel. Waarom kiest uw partij er wel of niet voor om deel te nemen in de Wijkplatform overleggen?
Antwoord Denk: DENK Verenigd Arnhem is een relatief nieuwe, opkomende partij. In 2014 deden we voor het eerst mee aan de Arnhemse gemeenteraadsverkiezingen en zijn we met één raadszetel onderdeel van de gemeenteraad. Een obstakel voor beginnende partijen is vaak dat de mankracht beperkt is, waardoor we minder kunnen doen dan dat we graag zouden willen. We zijn daarom genoodzaakt om prioriteiten te stellen, ook als dat ten koste gaat van activiteiten die we als uiterst waardevol beschouwen. Daarom is ons voornemen om in de volgende periode deel te nemen aan de overleggen van het Wijkplatform. Na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 rekenen we op 5 zetels in Arnhem. Met zo veel nieuwe mensen, gaat het ons zeker lukken om in de toekomst deel te nemen. Als dit niet lukt zullen we ervoor pleiten een gestructureerd (regelmatig terugkomend) overleg te vormen met een afvaardiging vanuit de raad.
Vraag 8: verspreiding hulporganisaties en hulpbehoevenden
De wijk Malburgen is veranderd van een volkswijk in een zorgwijk. Door een grote toename van het aantal zorgorganisaties heeft Malburgen ook het hoogste aantal inwoners dat zorgbehoevend is en/of persoonlijk begeleiding nodig heeft. Dit drukt op de leefbaarheid in de wijk. Hoe kijkt uw partij aan tegen de spreiding van hulpbehoevenden en zorgorganisaties over de stad?
Antwoord Denk: In het verkiezingsprogramma pleit DENK Verenigd Arnhem voor de bestrijding van segregatie in Arnhem. Dat kan door diversiteit als uitgangspunt te nemen in nieuwbouw- of herinrichtingsprojecten. We maken gemengde, diverse wijken tot de norm. In de toewijzing van woningen aan hulpbehoevenden, houden we dan ook rekening met de sociale draagkracht van de wijk. De druk en verantwoordelijkheid van de zorg voor hulpbehoevenden, is namelijk een gedeelde verantwoordelijkheid van alle Arnhemmers. Van Arnhemmers van alle leeftijden, opleidingsachtergronden, inkomensniveaus en culturele achtergronden.
Vraag 9: Olympusterrein & mogelijkheid cultuurlocatie in Arnhem Zuid
In November 2017 stemden bijna alle fracties tegen de komst van een megabioscoop op het Olympusterrein in Malburgen. Er is op cultuurgebied qua goede commerciële en professionele locatie voor film, muziek of toneel niets in Arnhem-Zuid.
Wat ziet uw partij wel als goede invulling van het Olympusterrein en ziet uw partij mogelijkheden voor een goede commerciële cultuurlocatie ergens anders in Arnhem-Zuid?
Antwoord Denk: DENK Verenigd Arnhem heeft wel voor de bioscoop gestemd. Helaas was er geen meerderheid. We vinden een divers cultureel programma belangrijk voor Arnhem, ook voor het zuidelijk deel van de stad. Juist dat deel van de stad wordt vaak vergeten. Daarom vinden wij dat Arnhem-Zuid een locatie met een culturele functie van een gedegen kaliber verdient.
Uit de onderzoeksrapporten, die in het kader van de eventuele komst van Euroscoop zijn uitgevoerd, blijkt dat de komst van een bioscoop op het Olympusterrein 5 keer zo veel arbeidsplaatsen zou genereren dan dat er in de binnenstad zouden verdwijnen. DENK Verenigd Arnhem vindt dat directe bewoners van het gebied direct moeten profiteren van de toegenomen werkgelegenheid en het culturele aanbod. Daarom zullen wij in de toekomst elk cultureel initiatief op het Olympusterrein – of op een andere locatie in Arnhem-Zuid – dat van meerwaarde voor de wijk is steunen. Een jarenlang braak liggend Olympusterrein draagt niet bij aan verbetering van de leefbaarheid in Arnhem-Zuid.
Vraag 10: Ontwikkelingen Meinerswijk en Stadsblokken
Het Masterplan van KonderWessel Projecten (KWP) voor Stadsblokken-Meinerswijk is in december 2017 vastgesteld door de gemeenteraad. Ondanks of voor de vele mooie beelden uit de plannen zijn er ook kritische geluiden in Malburgen. O.a. over de veiligheid voor de huidige bewoners bij hoog water. Daarnaast de onduidelijkheid over het betalen van een goede verbinding (bruggetje) vanuit Stadsblokken naar Malburgen West i.v.m. de economische, sociale en educatieve voorzieningen.
In voorjaar 2018 (maart) zal er een bestemmingsplan wijziging worden aangevraagd. Welke onderdelen in de plannen van KWP zijn voor uw partij belangrijk om kritisch te blijven volgen?
Antwoord Denk: De verbinding tussen groen en de stad is een van de uitgangspunten van DENK Verenigd Arnhem. We zullen de plannen van KWP op Stadsblokken-Meinerswijk dan ook kritisch volgen. Waterveiligheid en de bereikbaarheid van het gebied hebben onze aandacht. Het groene karakter van het gebied staat daarin centraal ten aanzien van de diverse woningtypologieën. Daarnaast zijn de door KWP toegezegde maatschappelijke functies in het gebied voor ons belangrijke punten.
Alle tien vragen en antwoorden aan de tien partijen die hebben meegedaan vindt u hier allemaal op alfabetische volgorde van partij, alle vragen & antwoorden per partij naar vraagstelling.