Home / Jeugd Activiteiten / Eerste Jeugdwijkdebat in Malburgen groot succes

Eerste Jeugdwijkdebat in Malburgen groot succes

Op woensdagmiddag 27 februari organiseerde de Jeugdwijkraad Malburgen haar eerste grote evenement, het jeugdwijkdebat en een debatwedstrijd in het Olympus college in Malburgen. Naast de kleine 40 jonge deelnemers en ouders waren tal van organisaties vertegenwoordigd, waaronder afgevaardigden uit de politiek, gemeente en educatieve & sociale organisaties. Aan media aandacht overigens ook geen gebrek, zelfs het Jeugdjournaal was uitgenodigd om verslag te komen doen.

Jeugdwijkdebat

Onder deskundige begeleiding en jurering door scholieren van het Stedelijk Gymnasium Arnhem

Wedstrijd

Doel van het grote Jeugddebat is om jongeren  in Malburgen tussen de 10 – 14 jaar meer te betrekken bij hun leefomgeving – wat vinden zij belangrijk, wat missen ze in de buurt of wijk of wat zien ze graag veranderd. Om de jongeren meer te betrekken en ze dit ook kenbaar te (durven) laten maken was er de afgelopen maanden door de organisatie van de Jeugdwijkraad in samenwerking met basisscholen gewerkt aan een debatwedstrijd.

Jeugdwijkdebat

Deskundige beoordeling van de voorgestelde plannen, met af en toe wat politieke inbreng…

Drie belangrijke thema’s en plannen

Tijdens de voorbereidingen naar het Jeugdwijkdebat toe was er onder andere via social media aan jongeren gevraagd op basis van voor-gedefinieerde stellingen om tot drie belangrijke thema’s en zelf te realiseren plannen te komen. Deze stonden centraal tijdens dit eerste Jeugdwijkdebat.

Jeugdwijkdebat

In het begin is het nog even wennen…wat was nu ook al weer precies de stelling.

Debatteren is vooral ook leuk

Na de opening in de aula door burgemeester Ahmed Marcouch werd er in de lokalen van het Olympus door de jongeren in teams gedebatteerd aan de hand van de stellingen. De helft van elke groep moest de stelling verdedigen de andere helft moest deze betwisten. Wat je kon merken was dat er goed geoefend was en na een wat zenuwachtige start voor de meeste deelnemers barstte het al snel los waarbij voor- en tegenargumenten door de lokalen heen en weer vlogen. Veel van de jongeren vonden het vooral ook gewoon leuk om mee te doen.
Alle debatten vonden plaats onder de bezielende leiding van scholieren van het Stedelijk Gymnasium Arnhem, waarvan enkelen zelf ruime ervaring hebben met debatteren en debatwedstrijden.

Jeugdwijkdebat

Debatteren is vooral ook leuk

Allemaal winnaars

Leerlingen van een team van basisschool het Mozaïek wonnen uiteindelijke de debatwedstrijd, maar eigenlijk waren alle deelnemers winnaars gaf de deskundige jury onder leiding van rector van het Olympus College Maarten van de Louw aan. Er werd door iedereen uitstekend gedebatteerd en het is een inspiratie voor andere wijken om vergelijkbare activiteiten te houden.

Allemaal winnaars, maar dit debatteam ging met de medailles en de beker naar huis

Niet alleen leren debatteren ook leren plannen maken

Door de jongeren is er de afgelopen twee maanden niet alleen geleerd om te debatteren maar zijn er onder de deskundige leiding van de organisatie van de Jeugdwijkraad ook allerlei plannen bedacht waar jongeren zich Malburgen breed de komende jaren op gaan inzetten. Waaronder een jongerenruimte in het in ontwikkeling zijnde Huis voor de Wijk, een eigen jeugdwijkkrant, realisatie van een pannaveldje in park Malburgen West en aanpassingen aan het Cruyffcourt op de Bakenhof.

Meer later in de wijkmedia

Meer over de voorgenomen plannen later in de wijkmedia. Voor meer foto’s van het Jeugdwijkdebat Malburgen, zie: https://www.flickr.com/photos/malburgen/

2 reacties

  1. Fantastisch! Jammer dat ik er niet bij kon zijn, wie weet een vervolg? Succes met de uitvoering van de plannen!

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*