Home / Gemeente Arnhem / In de strijd tegen ratten – nieuwe bebording “niet voeren!”

In de strijd tegen ratten – nieuwe bebording “niet voeren!”

Ratten en ander ongedierte nemen de laatste jaren flink toe in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje. Met name in en rond de watergangen zie je ratten lopen. Een belangrijke reden van de toename aan ongedierte is de enorme hoeveelheid brood dat in de watergangen wordt gegooid. Iets wat overigens niet alleen en al lang in Malburgen speelt, maar ook in tal van andere wijken van Arnhem.

Niet alleen ongedierte maar ook verzuring en kans op ziektes

Voor veel bewoners in Malburgen is watervogels voeren een goede en leuke manier om van hun overtollig brood af te komen. In plaats van in de groene container gaat het naar de eendjes. Alleen de hoeveelheid brood dat regelmatig in het water wordt gegooid is zo enorm dat allerlei watervogels er allang geen trek meer in hebben. Hierdoor zakt brood naar de bodem en zorgt voor verzuring van het water waardoor allerlei waterplanten en vissen sterven. Dit kan bijdragen aan allerlei ziektes zoals botulisme.

Nieuwe duidelijkere borden

Het Waterschap heeft op verzoek van bewonersleden vanuit Wijkbeheergroep Oost-Zuid nieuwe duidelijkere bebording geplaatst. Naast tekst staat het ook in twee afbeeldingen uitgelegd wat brood gooien in het water voor gevolgen heeft. De nieuwe borden staan aan de Fluitekruidstraat (t.h.v. Islamitisch Centrum) aan de Zeegsingel (nabij kruising Koppelstraat) en in de watergang aan de Veldbloemenlaan (achter winkelcentrum Drieslag.) Mogelijk dat de borden in andere wijkdelen zoals in West worden geplaatst. Ook in West zijn regelmatig klachten over grote hoeveelheden brood die in de watergangen wordt gestort en hierdoor een toename aan ratten bij vooral deze watergangen.

bordjes niet voeren tegen ratten

Bewoners Renie en John vanuit Wijkbeheergroep Malburgen Oost-Zuid samen met Han Slijkhuis vanuit de gemeente Arnhem vlak voor het plaatsen van het eerste bord aan de Veldbloemenlaan

Geeft het door aan medebewoners en aan de gemeente Arnhem

Ziet u een medebewoner brood gooien in of bij een watergang? Leg dan vriendelijk uit dat het niet goed is voor het water en dat het ongedierte aantrekt. Veel bewoners zijn niet op de hoogte dat het overlast veroorzaakt.
Ziet u vaak grote hoeveelheden brood drijven of in het water worden gegooid? Ziet u vaak ratten of muizen in de openbare ruimte zoals vlakbij watergangen of op plekken waar veel brood of afval ligt? Geef dit dan door aan de gemeente Arnhem. Alleen naar gelang het aantal meldingen kan de gemeente een goed beeld vormen en er tegen optreden. Via het service nummer 0900-1809  of via dit service formulier.

9 reacties

 1. Mooie actie hoor en blij dat er bewoners zijn die zich nog hard maken voor de wijk maar veel andere bewoners zijn hardleers!!! Handhaven handhaven handhaven is heelaas de enige manier

 2. Marleen van der Burg

  Goede actie en duidelijk ook met die afbeeldingen. Veel wijkbewoners begrijpen de tekst gewoon niet. Hier in Malburgen West in de sloot achter Jan Linders zal het ook goed zijn om van deze borden te plaatsen. Ik zie trouwens ook vaak bewoners hele broden gooien tussen de flats op de veldjes aan de gelderse rooslaan, misschien dat de verhuurder daar een keer iets tegen kan doen?

  • Tussen de flats is echt geen probleem hoor dat vreten de meewen en kraaien allemaal op

   • Dit is nu juist de verkeerde gedachte van deze bewoner het bewijst dat de ware rede is als ik maar van mijn overtollige brood afkom gooi het liever bij de compost dan is dat veel beter voor het milieu en door het brood gooien blijven meeuwen en kraaien langer in de wijken hangen dan nodig is .

 3. Het probleem is niet alleen in Malburgen of zelfs Arnhem maar landelijk. Veel grote steden in Nederland kampen met toename ratten. Wat je kan als inwoner is ratten overlast doorgeven aan de gemeente en geen brood gooien ook niet in je tuin.

 4. Is er een gemeentelijk verbod op het voeren van watervogels? Als dit niet zo is wordt er ook niet op gehandhaafd

 5. Ik heb jullie ook al gemaild hebben jullie gezien dat de Gelderlander een artikel over de plaatsing van deze bordjes vrijwel geheel heeft overgenomen? Lees maar hier: https://www.gelderlander.nl/arnhem/eendjes-voeren-in-arnhems-water-moet-stoppen-waarschuwing-voor-rattenplaag-en-ziektes~ae8ad11d/

  Is het niet netjes als ze jullie berichtgeving niet even vermelden in hun eigen artikel?

  • Beste Anja, dankjewel. Ja, weten we van iemand anders had ons ook al er op geattendeerd. Het zou netjes zijn geweest als ze even hadden gerefereerd aan ons artikeltje. Daarbij moet wel verteld worden dat dit ‘overtiep’ gedrag tegenwoordig heel normaal is bij verschillende media organisaties in Nederland. -redactie-

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*