Home / Gemeente Arnhem / Mysterieuze dreunen en trillingen is seismisch onderzoek in de Malburgse uiterwaarden

Mysterieuze dreunen en trillingen is seismisch onderzoek in de Malburgse uiterwaarden

Tientallen bewoners in vooral Malburgen West waren ongerust over dreunen en trillingen die op donderdagochtend begonnen en tot ongeveer drie uur in de middag om de ongeveer 15 minuten plaatsvonden. De dreunen en trillingen werden veroorzaakt door explosieven in verband met seismologisch onderzoek Vooral bewoners in de oudere (vooroorlogse) woningen die niet gefundeerd zijn voelden het huis bij elke explosie flink trillen.

Seismologisch onderzoek op de Stadsblokken en in Meinerswijk

De dreunen en trillingen worden veroorzaakt door explosies diep in de grond door seismologisch onderzoek. Dit Seismisch onderzoek (SCAN) is nodig om vast te stellen of de ondergrond geschikt is voor aardwarmtewinning. Dit onderzoek vindt vooral in die gebieden van Nederland plaatst waar weinig informatie is over de ondergrond om te bepalen wat de mogelijkheden zijn van aardwarmte.

Explosieven

Voor dit onderzoek worden explosieven gebruikt tijdens de Schotgatseismiek. Dit is de meest voorkomende methode omdat deze het beste inzicht op grote diepten geeft Bij het onderzoek worden explosieven gebruikt die op afstand hoor- en voelbaar kunnen zijn. Een voor een  worden langs een lijn de ladingen springstof ontstoken.

De weerkaatsing van de geluidsgolven op de verschillende aardlagen worden opgevangen door grote aantallen geofoons. Dat levert heel veel gegevens op om de ondergrond in kaart te brengen. Van de ontploffing diep in de grond, is aan het oppervlak weinig merkbaar: je hoort een doffe plof en kunt dichtbij een lichte trilling voelen, zoals bijvoorbeeld je ook kunt hebben van een voorbijrijdende vrachtwagen.

Donderdag 24 en vrijdag 25 oktober

Ook morgen op vrijdag 25 oktober vinden de onderzoeken nog plaats. Wilt u meer informatie over de onderzoeksmethode, ga dan naar: https://scanaardwarmte.nl/veelgestelde-vragen/?fwp_categories=over-seismisch-onderzoek

Via de webpagina www.nlog.nl/scan worden alle onderzoeksgegevens en eindresultaten van de verschillende studies binnen SCAN gedurende de looptijd van het programma publiek toegankelijk gemaakt.

Met dank aan TLO Malburgen wijkmanager Arno van Geel voor informatie

5 reacties

  1. Dank voor de informatie! Ik dacht dat er in de buurt wat gesloopt werd een pand ofzo. Lichte trilling voelen??? Het HELE huis trilde!

  2. daarom bleef hondje steeds blaffen dus vandaag

  3. Waarom worden burgers niet eerder geinformeerd over zulke op handen zijnde onderzoeken ,zodat de onrust wordt weggenomen (bang voor reacties van deze zelfde burgers) ?

  4. Geen trillingen meer gevoeld vandaag misschien zijn ze geschrokken van de reacties? 🙂

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*