Home / Gezondheid / Steeds vaker klachten over verkeersdrukte en luchtvervuiling in Malburgen

Steeds vaker klachten over verkeersdrukte en luchtvervuiling in Malburgen

Iedereen die dagelijks van en naar Arnhem pendelt over de John Frostbrug kent de Nijmeegseweg en de Huissensestraat in Malburgen. Beide straten behoren tot de drukste straten van Arnhem dan gaat het vooral om de avondspits. Klachten over de verkeersdrukte en de hiermee gepaard gaande luchtvervuiling hoort de redactie van de wijkmedia de laatste tijd steeds vaker. Niet alleen uit de bewonersgroepen, maar vooral ook van omwonenden van de Huissensestraat en Nijmeegseweg.

Vooral avondspits flink toegenomen

Sinds het einde van de zomervakantie is het al zo dat het verkeer door de weeks vanaf 16:00 uur vaststaat. De avondspits duurt dan tot ongeveer 18:30 uur – dat is als er niets op de Pleyroute is gebeurt of dat het slecht weer is. Mocht de Pleyroute ook vaststaan of zijn afgesloten dan is het één vastgelopen verkeerschaos wat dan ook tal van andere – ‘sluip route’ straten van vooral Malburgen Oost treft.

Je ruikt het in de wijk wanneer het spits is

Dat je letterlijk de spits ruikt als de Nijmeegseweg en/of Huissenstraat vaststaat is een feit. Vooral omwonenden van de Nijmeegseweg en Huissenstraat kunnen dit beamen. Met name bij windstille dagen is de stank overduidelijk te merken. Dan is er ook nog eens de roetaanslag die overal op zit.

Zorgelijke cijfers – vooral voor omgeving Nijmeegseweg en deel Huissensestraat

Kijk je naar de cijfers van luchtkwaliteitsonderzoek – zie de link hieronder –  dan is het ook geen wonder dat meer bewoners uit Malburgen klagen over de toegenomen verkeersdrukte. Dan gaat het hierbij nog om gemiddelden en zijn de pieken er dus uitgehaald. Niet alleen fijnstof maar ook de roetuitstoot is enorm hoog. Een deel van de Nijmeegseweg en Huissenstraat behoren hiermee tot de meest ongezonde leefgebieden van Gelderland  – maar eigenlijk komt heel Malburgen, Immerloo en Het Duifje er niet goed van af.

Middels onderstaande link kan u zien hoe slecht de luchtkwaliteit in uw straat is (voer postcode in bij het vraagteken). Het gaat hierbij om gegevens uit 2016.

http://kaarten.gelderland.nl/viewer/app/thema_luchtkwaliteitperbuurt

Gezondheidsgevolgen

Slechte luchtkwaliteit is een belangrijke oorzaak van tal van gezondheidsklachten en ziektes, waaronder kanker, astma, COPD, ontwikkelingsremming bij kinderen, verlaagde weerstand, benauwdheid en hoofdpijn. Er zijn tal van projecten in Malburgen, Immerloo en Het Duifje die proberen actief de gezondheid van bewoners te verbeteren. Helaas is er tot nu toe nauwelijks tot geen aandacht voor de slechte luchtkwaliteit in de wijk.

Ervaart u slechte luchtkwaliteit in Malburgen, Immerloo of Het Duifje, geef het aan ons door!

Ervaart u als inwoner van Malburgen, Immerloo of Het Duifje slechte luchtkwaliteit? Geef het aan ons door – uw e-mail en persoonsgegevens worden niet gedeeld of openbaar gemaakt. Wij nemen het aantal klachten en opmerkingen mee in de diverse bewonersoverleggen, waarbij ook gemeentelijke diensten en politiek aanwezig zijn. Daarnaast zullen we er de komende maanden in de wijkmedia (wijkkrant) regelmatig aandacht hieraan aan besteden.

5 reacties

  1. leuk om nu te weten dat ik in een zeer ongezond stukje arnhem woon!! 🙁

  2. Hennie uit de Groene weide

    Woon met mijn gezin al lange tijd in de Groene Weide en ook hier kan je de overlast van de avond spits merken. Het is echt iets van de laatste 3 jaar dat de Huissensestraat vaak om 5 uur al helemaal vast staat en dan overal sluipverkeer in de hele wijk. Vanavond was op televisie dat rekeningrijden mischien een oplossing is voor tegen de files. Ruiken doen we de spits niet in de Groene Weide maar snap wel dat dit aan de Huissensestraat of Nijmeegse weg is.

  3. Er wordt zo veel gebouwd. In Huissen en ook langs de dijk bij Malburgen. En binnenkort ook een hele nieuwe wijk in Meinerswijk (alleen dat al Goed voor 300 autos extra) Zolang we voor al die nieuwbouw zijn krijg je er helaas mensen en verkeer bij.

  4. Inmiddels bijna 7 uur en het staat hiervoor nog steeds vast (Huissensestraat) maar wat kan je eraan doen???

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*