Home / Cultuur / Succesvol zwerfafval opruiminitiatief krijgt ondersteuning

Succesvol zwerfafval opruiminitiatief krijgt ondersteuning

Zwerfafval; al jaren een doorn in het oog van wijkbewoner Alie Sijtsma. En Alie klaagt er niet alleen over, ze doet er al jaren ook heel veel aan om het op te ruimen. Ze is niet alleen, samen met een groep wijkbewoners die zich bij haar heeft aangesloten ruimen ze gezamenlijk een paar keer per week de wijk op. Blikjes, plastic zakjes, maar ook sigarettenpeuken en in de struiken weggegooide oude kleding, alles wordt verzameld. En niet zonder succes want de groep is groeiende, er sluiten zich steeds meer wijkbewoners aan ook vanuit andere buurten in wijkdeel West.

zwerfafval opruiminitiatief

Een deel van de zwerfafval opruimgroep die elke week de wijk schoon maakt. Met in het midden wethouder Martien Louwers (roze regen poncho) naast initiatiefnemer Alie Sijtsma (rode jas)

Wethouder Martien Louwers helpt mee

Weer of geen weer, de groep gaat altijd op pad. Zo ook vandaag als in de stromende regen wethouder Martien Louwers zich samen met twee afgevaardigden vanuit Team Leefomgeving Malburgen op uitnodiging van Alie ook aansluiten om eens een ronde mee te lopen. Niet alleen om zelf te ervaren hoeveel zwerfafval er ligt in Malburgen, maar vooral ook om eens te horen en te zien wat voor soort ondersteuning dit soort mooie bewonersinitiatieven eventueel kunnen krijgen.

zwerfvuil opruimactie

Wethouder Martien Louwers knijpt een ronde mee samen met Alie Setjsma in de omgeving van de Gelderse Rooslaan.

Stichting

Zo is Alie samen met een andere deelneemster bezig om het gezamenlijk opruimen in een stichting onder te brengen. De gemeente gaat de groep bewoners ondersteunen in het opzetten hiervan. Daarnaast kan de gemeente dit soort bewonersinitiatieven ook ondersteunen in de vorm van opruimmateriaal, zoals afvalknijpers, hesjes of afvalzakhouders.

Sponsoring

Supermarkt Jan Linders weet uit ervaring wat de groep allemaal aan afval bij elkaar raapt en vindt het een mooi initiatief. Al jaren sponsort de supermarktketen vanuit het Jan Lindersfonds sociale en maatschappelijke stichtingen die zich inzetten in de wijk, zoals het Kinderwerk van Rijnstad. De nog op te richten stichting kan hier ook op rekenen gaf supermarktmanager Bart Robben aan tijdens de feestelijke afsluiting van deze zwerfafvalronde in de vestiging van Jan Linders aan de Hoefbladlaan.
Meer informatie over de stichting en een interview met Alie Sijtsma in de november-december editie van de wijkkrant Malburgen.nl

Bloemen en felicitaties van supermarkt manager Bas Robben voor sponsoring vanuit het Jan Lindersfonds voor de nog op te richten zwerfafval opruim stichting

 

4 reacties

 1. Mooi initatief van deze wijkbewoners en blij dat er nog zulke actievelingen zijn in onze wijk die de tijd hebben en zich ook fysiek en mentaal kunnen inzetten om de rotzooi in de wijk van anderen op te ruimen!

  Helaas ruim je niet de slechte mentaliteit van de vervuilers ermee op!

  • Goedemorgen Richard,
   Dat laatste was ook best een dilemma….
   Er gaan stemmen op die zeggen dat het opruimen een vrijbrief is om alles maar van je af te gooien. We verbazen ons iedere dag over zoveel onverschilligheid
   Zulk respectloos gedrag. Respecteer je dan jezelf ook niet?
   Wij hopen dat de mentaliteit zal veranderen door gewoon het goede voorbeeld te geven.
   Onze kwetsbare aarde dient met respect behandeld te worden.
   Tijd maken we. Er zijn mensen in onze groep die hele dagen werken. Ook toen ik nog werkte liep ik om
   vijf uur in de ochtend. Of op zondag. Fysiek zijn er een aantal deelnemers die best met problemen kampen. Maar al loop je een half uur….of je doet alleen het stukje in een straal van 10 meter rondom je woonplek.
   Het probleem is opgelost als ieder mens begrijpt dat dit niet kan en het ook de kinderen leert.
   Je bent van harte welkom om eens mee te lopen. We hebben gewoon ook heel veel plezier hoor !
   Groet Alie Sijtsma

 2. Hele knappe prestatie van Alie en alle andere deelnemers! Ook ik ruim zwerfafval op langs de bandijk als ik met de hond loop maar zie maar eens medewerking te krijgen van je buurtgenoten, is heel moeilijk! Daarom dikke pluim voor dit initiatief!

  • Goedemorgen Anja,,
   Wat goed dat je dit doet en ook opruimt.
   Wellicht kunnen we samenwerken en vragen we mensen die met je mee gaan lopen ?
   Dr beheerder van de site heeft mijn gegevens en mag die aan jou geven. Vind het leuk om je te leren kennen.
   Met groet, Alie Sijtsma

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*