Home / Gemeente Arnhem / Succesvolle oproep – 20 vrijwilligers  ruimen op in de Malburgse uiterwaarden

Succesvolle oproep – 20 vrijwilligers  ruimen op in de Malburgse uiterwaarden

Zaterdag 18 augustus  kwamen er 20 vrijwilligers vanuit heel Arnhem en omgeving af om samen zwerfvuil op te ruimen. Deze succesvolle spontane actie kwam tot stand na een oproep van Kevin en Noortje op facebook. Deze zomer was het door de lange periode van heerlijk weer extra druk met vooral barbecuers  op de strandjes, wat heel veel zwerfafval in de uiterwaarden opleverde. Malburgen.nl berichtte daar al eerder over. Kevin kon het niet meer aanzien en besloot een actie te starten.

uiterwaarden

Enkele van de 20 vrijwilligers die op zaterdag 18 augustus de Malburgse uiterwaarden schoonmaakten

Bewoners nemen het initiatief, gemeente Arnhem faciliteert

Het mooie initiatief van Kevin kreeg ondersteuning van de gemeente Arnhem. Zij zorgden voor plastic zakken en afvalknijpers en haalde het afval op een verzamelplek aan het einde van de middag op. Een manier van ondersteuning die je steeds vaker ziet in de gemeente Arnhem als het gaat om allerlei bewonersinitiatieven om de openbare ruimte schoon te houden.

Niet de enige

Kevin, Noortje en de andere vrijwilligers zijn niet de enige die de grote hoeveelheid afval in de uiterwaarden – met name op en om de strandjes niet meer kunnen aanzien. Bewoonster Ilona uit Malburgen Oost-Noord zet zich samen met een aantal andere vrijwilligers al de hele zomer in om zwerfafval te verzamelen.
Tijdens het dagelijks wandelen met de hond door de Bakenhof heeft ze een plastic vuilniszak bij zich, alleen of met een paar andere hondenuitlaters verzameld ze dan vooral veel achtergelaten barbecue afval, zoals plastic verpakkingen en blikjes. Het resultaat wordt op een vast punt onder de brug gezet zodat de gemeente het kan ophalen.

Roep om meer controle en handhaving in de uiterwaarden

Er is ook de roep om meer controle en handhaving. Zo vertelden enkele bewoners die aan de dijk wonen en anoniem willen blijven dat er veel meer gebeurd in dit stukje uiterwaarden dan alleen een barbecuetje.

3 reacties

  1. Geweldige actie! Jammer dat de oproep alleen op facebook stond en niet op de wijkwebsite. Als er een vervolg komt dan doe ik samen met mn dochter graag mee!

  2. Was 18 augustus in plaats 18 september. Deze moet nog komen. Misschien een nieuwe aktie.

  3. Applausje voor deze mensen! Wekelijks ren ik door de uiterwaarden en dan erger ik me kapot aan het afval maar ook aan de scooters en soms zelfs auto’s die door de uiterwaarden rijden. Je kan niet alles over laten aan keurige bewoners als gemeente. Treed nu op tegen dit soort types die overal lak aan hebben ga eens op een vrijdagavond of zaterdagavond controleren en beboet scooter rijders en die vuurtjes stoken. Het is natuurgebied open vuur is verboden!

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*