Het Wijkbeheer Malburgen (Wijkplatforms & Wijkbeheergroepen) hield op dinsdag 17 mei het Centraal Overleg Malburgen (COM) voor het eerst weer na ruim drie jaar. Reden dus voor een speciale editie waarbij ontmoeting, informeren en luchtige discussies centraal stonden, inclusief een uitstekende maaltijd dat werd verzorgd door Brasserie de School en aangeboden door Team Leefomgeving Malburgen. Locatie was het Olympus College waar in de grote zaal zo’n 50 deelnemers uit de Wijkplatforms, Wijkbeheergroepen, politiek en gemeente waaronder Team Leefomgeving Malburgen (TLO) aanwezig waren.
Belang van betrokkenheid centraal
Tijdens dit COM werden drie verschillende onderwerpen besproken, maar stond het belang van betrokkenheid in de wijk centraal. Dat begon bij het eerste onderwerp, bewonersbetrokkenheid bij de nieuwbouwontwikkelingen Nijmeegseweg, en het kwam terug bij het laatste onderwerp, een toelichting van TLO over onder andere de werkwijze van het TLO en betrokkenheid bij bewonersoverleggen.
Malburgse Manier 2.0 bij ontwikkeling van de Nijmeegseweg
Marjan Ketner vanuit het Rotterdamse od205 – Bureau voor stedenbouw en landschap gaf een toelichting over de manier van betrokkenheid van bewoners bij de nieuwbouwontwikkelingen aan de Nijmeegseweg. Een participatie proces dat voor de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje uniek is. Bij deze ontwikkelingen zijn bewoners vanaf het eerste uur betrokken, waarbij maximale bewonersbetrokkenheid wordt nagestreefd zonder sturing van een bepaalde persoon of organisatie en kunnen alle wijkbewoners meedoen. Zo kozen bewoners aan het begin van het proces samen met de gemeente Arnhem het stedenbouwkundig bureau uit – od205.
“Niet voor bewoners maar met bewoners – van plan tot sleutel”
De opgerichte klankbordgroep georganiseerd door od205 is tijdens het hele ontwerp- en ontwikkelproces betrokken. Van stedenbouwkundig plan tot sleutel. Hierbij wordt de werkwijze van od205 – “wij ontwikkelen niet voor bewoners maar met bewoners.” gehanteerd. Middels sessies van de klankbordgroep gingen de deelnemers de afgelopen twee jaar aan de slag. Eerst samen het ontwikkelgebied rondom de Nijmeegseweg inventariseren, daarna zogenaamde droomsessies waarbij de deelnemers hun ideeën (dromen) op allerlei manieren konden verbeelden aan de hand van voorbeelden. Vervolgens werd in de derde sessie de dromen door od205 samen met de Klankbordgroep vertaald in een haalbaar stedenbouwkundig schetsontwerp waarin de wensen van de klankbordgroep zo goed mogelijk waren verwerkt. Dit schetsontwerp is ter stemming voorgelegd aan de gemeenteraad van Arnhem die unaniem akkoord ging, zowel voor het plan als ook het participatieproces – de wijze hoe bewoners betrokken zijn. In de vierde sessie werd het ontwerp voor de buitenruimte door od205 op basis van input van de klankbordgroep verder uitgewerkt voor het beeldkwaliteitsplan dat onderdeel uitmaakt voor het toekomstige stedenbouwkundig plan. Het uitgewerkte ontwerp hiervan zal binnen enkele weken worden getoond aan de Klankbordgroep.
“Dat willen wij ook! – Meer dan alleen mee mogen praten over de kleur van de stenen”
De mate van betrokkenheid in een klankbordgroep zoals deze bij de Nijmeegseweg waarbij niet één persoon sturende is welke kant het op moet met een klein groepje geselecteerde bewoners sprak de aanwezigen tijdens het COM uit andere wijkdelen, zoals Oost-Noord aan. Als voorbeeld noemden aanwezigen uit wijkdeel Oost-Noord de ontwikkelingen aan de Veerpolderstraat (achter MFC de Malburcht) waarbij bewoners al jaren proberen zowel meer informatie te krijgen alsook betrokken te raken bij de toekomstige ontwikkelingen vanaf het begin van planvorming.
Ruim 20 jaar Wijkbeheer Malburgen, Immerloo en Het Duifje – terugblik en toekomst
Het Wijkbeheer in Malburgen, Immerloo en Het Duifje bestaat ruim 20 jaar. Tijdens het tweede deel van het COM werd er aan de aanwezigen door gespreksleider Rob Klingen verschillende vragen voorgelegd gerelateerd aan de afgelopen 20 jaar, en de toekomst van het Wijkbeheer – de Wijkbeheergroepen en Wijkplatforms. Corona betekende niet alleen veel minder activiteit binnen het Wijkbeheer, maar ook minder betrokkenheid erna. Nieuwe deelnemers vinden is moeilijk, vooral dan ook (oudere-)jongeren. Tijdens de bijeenkomst werden verschillende ideeën geopperd om meer leden te betrekken binnen het Wijkbeheer. Meer richten op activiteiten die wijkbewoners interesseren, jongeren benaderen op hun eigen manier en via hun eigen kanalen zoals social media. Maar ook meer kenbaar maken wat het wijkbeheer doet, en vooral ook wat het bereikt zowel door eigen inzet als door financiële ondersteuning vanuit het wijkbudget. Een ander idee is de opzet van werkgroepen; bijvoorbeeld Jeugd, Groen, Leefbaarheid en Veiligheid of Fysieke ontwikkeling. Hiermee betrek je geïnteresseerden en organisaties actief in de wijk meer op thema/onderwerp.
Bestaat het Wijkbeheer Malburgen, Immerloo en Het Duifje over 20 jaar nog?
De vraag die ook aan de zaal werd gesteld was: Bestaat het Wijkbeheer Malburgen Immerloo en Het Duifje over 20 jaar nog? De meerderheid van de aanwezigen denkt van wel, zo lang er onderwerpen zijn die er spelen in de wijk waar wijkbewoners zich voor interesseren of aandacht voor willen is het wijkbeheer een goede centrale plek voor informatie alsook betrokkenheid.
Team Leefomgeving Malburgen & Wijkplan 2023
De afsluiting werd gedaan door Team Leefomgeving Malburgen (TLO). Aan de hand van een video werd er eerst duidelijk gemaakt waar het TLO voor staat, en welke taak het heeft in de wijk. Het TLO is het eerste aanspreekpunt voor wijkbewoners als ook veel organisaties, als zij een plan of idee hebben voor de wijk. Daarnaast is het TLO verantwoordelijk voor diverse onderwerpen in de wijk: veilig & welzijn, sport & cultuur, samenleven & samendoen en de openbare ruimte.
Er werd met de aanwezigen gesproken over het serieus nemen van bewoners en deelname binnen het Wijkplatforms en de Wijkbeheergroepen en het inhoudelijk reageren op- en betrekken van bewoners bij vraagstukken die spelen in de wijk. Een voorbeeld dat werd gegeven door Merijn van der Mooren vanuit TLO is het verkeersonderzoek en uitwerking hiervan dat in wijkdeel West op dit moment wordt gehouden. Alle bewoners in wijkdeel west werd gevraagd door de gemeente om verkeerspunten aan te geven. Samen wordt er nu met een tiental deelnemende bewoners in een verkeerswerkgroep gekeken naar elk aangegeven verkeerspunt, naar de prioriteiten waar eerst op in te zetten maar ook samen met de gemeente gewerkt aan de oplossingen hiervoor.
Afsluitend gaf TLO een toelichting op het Wijkprogramma dat voor 2023 zal worden opgesteld. Het Wijkprogramma – waar door TLO op ingezet gaat worden- door input vanuit organisaties & bewoners waaronder het Wijkbeheer zal in de loop van 2022 met alle bewoners in de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje worden gedeeld.
Concluderend
Concluderend was het afgelopen Centraal Overleg Malburgen goed om te houden. Waarbij een ding duidelijk uit naar voren kwam – samenwerking tussen bewoners, gemeente en andere organisaties in georganiseerd verband de basis is voor een betrokken wijk met goede sociale verbinding en waar bewoners zich mede verantwoordelijk voor voelen.
Interesse om een keer kennis te maken met een Wijkbeheergroep in uw buurt of een Wijkplatform in uw wijkdeel? Neem dan contact op via info@malburger.nl of via 06-20133267.
Meer foto’s van het Centraal Overleg Malburgen gehouden op dinsdag 17 mei zijn te vinden op de foto site van de wijkmedia Malburgen
Ik ken het wijikbeheer niet in Malburgen maar heb me vroeger vaak ingezet om mn buurtje beter te krijgen maar daar heeft helaas niets opgeleverd. Respect voor al deze mensen die zich zoveel jaren al inzetten om malburgen beter te maken