Home / Gemeente Arnhem / Waaks! Buurt houdt oogje in het zeil

Waaks! Buurt houdt oogje in het zeil

In 2015 hebben de handhavers van de gemeente en de wijkagenten aan hondenbezitters die hun hond uitlieten in de wijken Malburgen-Oost, Malburgen-West, Immerloo, het Duifje, de Praets en Meijnerswijk, lampjes met poepzakjes en opschrijfboekjes uitgedeeld. In de boekjes kunnen zij opvallende en verdachte situaties noteren.

Intussen maakt de politie zich op voor het (donkere dagen offensief) door mensen op te roepen hun huis er bewoonbaar uit te laten zien in het donker en zo inbrekers te weren.

porject waaks3 project waaks3

De campagne “Waaks!” die gemeente en politie een tijdje geleden zijn gestart in de stad heeft twee doelen.
Ten eerste worden hondenbezitters gevraagd om opvallende en verdachte zaken die zij zien als ze de hond uitlaten, te melden bij de politie. Zoals onbekende auto’s die op ongebruikelijke plekken in de wijk geparkeerd staan. Daarvoor hebben hondenbezitters in Malburgen een lampje en opschrijfboekje gekregen waarin ze dit kunnen opschrijven om het vervolgens bij de politie te rapporteren.

Daarnaast wil de gemeente met de campagne hondenbezitters informeren dat ze hondenpoep moeten opruimen. Zij moeten dat doen sinds de hondenbelasting een paar jaar terug is afgeschaft. Het lampje bevat ook hondenpoepzakjes. De actie is een succes en er zijn al behoorlijk wat lampjes en boekjes in de wijk uitgedeeld. “En de reacties zijn positief”, zegt gemeentelijk handhaver (Edwin Janse.) “Mensen hebben gelijk tips, waar we ook naar moeten kijken.”

Bellen bij spoed
Ook de politie is blij met de actie Waaks! De politie krijgt positieve reacties en ook ontvangen zij al meldingen over verdachte situaties. “Maar als het acuut is, hebben we liever dat ze meteen bellen naar 112”, zeggen de wijkagenten van Malburgen (Marvin Isenia, Frank Reijnders en Eric Wijnhoud).

Vroeger een lampje aan
Nu de dagen korter worden en het weer eerder donker is vraagt de politie bij het uitdelen van het lampje en boekje ook aandacht om een lampje in huis te laten branden. Dan ziet het huis er bewoonbaar uit en dat schrikt inbrekers af. Net als een lamp bij het donkere achterpad.

Meer controle hondenpoep
Als de voorlichting aan het einde van het jaar helemaal is afgerond zullen de handhavers meer controleren op hondenpoep. De tarieven van de overtredingen liegen er niet om. Hondenpoep niet opruimen kost 140 euro. Laten loslopen van de hond op een speelplaats ook.

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*