Home / Cultuur / Hugo Grotius aangekomen in Arnhem

Hugo Grotius aangekomen in Arnhem

Hugo Grotoius 1

Binnenkomst van de Hugo Grotius in Arnhem

Onder grote belangstelling is het schip Hugo Grotius op zaterdagmiddag 3 Februari aangekomen vanuit Krimpen aan de Lek op de Stadsblokkenwerf in Arnhem. De Hugo Grotius zal daar de komende twee jaar worden omgetoverd tot een theater, kunst- en cultuurschip dat ook varend te gebruiken zal zijn en zijn nieuwe thuishaven zal hebben aan de afbouwkade op het voormalige ASM terrein.

Stevenklipper Hugo Grotius

De stevenklipper Hugo Grotius kan met recht varend cultureel erfgoed worden genoemd. Het 40 meter lange schip is gebouwd in Rotterdam in 1883. Na de bouw heeft het vele tientallen jaren rondgezworven over de wateren als (zeilend) binnenvaart schip totdat het jarenlang zijn thuishaven had in Krimpen aan de Lek.

Hugo Grotius 2

Aanlegplaats is de afbouw-kade van de voormalige ASM Werf

Komende twee jaar

De komende twee jaar zal het onder leiding van meester in de scheepsrestauratie Bart Vermeer worden verbouwd en gerestaureerd. Een groot samenwerkingsproject waarbij veel organisaties bij zijn betrokken, waaronder: Stichting Touchstones, Stichting Stadsblokkenwerf Arnhem en de Stichting tot behoud van de Stevenklipper Hugo Grotius.
Het is tevens een werkproject waar tal van vrijwilligers, leerlingen vanuit verschillende   beroepsopleidingen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt deze unieke metamorfose mogelijk maken.
Voor de realisatie is naar schatting tussen de 500.000 en 600.000 Euro nodig waarvan al ruim een tiende bij elkaar is vanuit sponsoring. Sponsoring waar Stichting tot behoud stevenklipper Hugo Grotius zich de komende tijd op gaat inzetten om bedrijven maar ook particulieren aan te zetten om ook hun steentje bij te dragen aan de realisatie.

Hugo Grotius 3

Jan Trooster wenst alle betrokken organisaties veel succes met de ombouw tot een theaterschip dat de komende twee jaar zal plaatsvinden.

Na twee jaar

Na de komende twee jaar is het de bedoeling dat de Hugo Grotius een varende locatie wordt voor theater, tentoonstellingen en lezingen. Het schip zal dan de mogelijkheid hebben om ruimte te beiden aan ruim 100 toeschouwers.

Hugo Grotius 4

De wijkmedia in Malburgen zal de komende twee jaar regelmatig aandacht besteden aan dit unieke project. Mocht u zelf een kijkje willen nemen? Dat kan, dan vooral vanaf komend voorjaar. Dan vaart vanaf 3 mei tot 1 oktober weer het pontje tussen de Stadsblokkenwerf en het centrum van Arnhem. Een mooi moment om niet alleen de oversteek te maken maar ook om de vorderingen aan de Hugo Grotius te bekijken.

 

4 reacties

  1. Wat een geweldig project toch weer! Malburgen krijgt steeds meer leuke en mooie projecten. Ben beniwuwd of de boot ook gaat varen tijdens de voorstellingen.

Plaats een Reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd Vereiste velden zijn gemarkeerd *

*